• 瀏覽: 3,217
  • 回覆: 36
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 神經箭 於 2020-8-27 09:11 AM 發表

香港與台灣,都系未民主果時騰飛嘅。民主民到發嘅體制,真系冇乜印象。衰嘅就可以講到囗臭。
根本唔係個個國家係適合民主,仲有現今民主自由反而令國家同社會陷於分裂,睇吓英國攪脫歐攪到一鑊粥,仲分分鐘攪到蘇格蘭脫英離脫獨立。現今民族主義咁強,民主分分令國家鐘適得其反。

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-8-26 08:10 PM 發表

即是利用網絡平台,否則怎樣將監察的結果向公眾發聲?
亦都係暫時唯一可做之法,政府可唔可以參與7用什麼身份參與?係有難處

引用:
原帖由 denniscwip 於 2020-8-26 20:46 發表

但最諷刺是香港發展得最好最快時,民主還未開通。
有首“台灣”,本來留在明天的,在此提前亮相。

寫完深圳,自然想起台灣。來個“台灣”如何?請請!

唾沫誇誇衡大陸
威完小蔣已心足
中華漸去不思宗
日美跟前消祖福
蔣骨未寒招鬼魂
登輝普選分藍綠
鵬城彼岸日騰飛
好境夢中唯保育

引用:
原帖由 denniscwip 於 2020-8-27 09:21 發表

根本唔係個個國家係適合民主,仲有現今民主自由反而令國家同社會陷於分裂,睇吓英國攪脫歐攪到一鑊粥,仲分分鐘攪到蘇格蘭脫英離脫獨立。現今民族主義咁強,民主分分令國家鐘適得其反。 ...
顏色革命就系搞人地分裂,竟然自食其果,今日英國,他朝花旗。💪💪💪

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-8-27 12:49 PM 發表

顏色革命就系搞人地分裂,竟然自食其果,今日英國,他朝花旗。💪💪💪
有句他朝君體也相同,呢句真係應境。

三權分立就係騙人,英國佬時代,幾時有過?

引用:
原帖由 冬眠小水管 於 2020-8-27 13:24 發表
三權分立就係騙人,英國佬時代,幾時有過?
所以教育當局要做嘢,話畀學生知“唔好信民主邪教”。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]