• 瀏覽: 5,900
  • 回覆: 52
澳洲政府昨(22日)公布港人赴澳新簽證安排的詳情,延長港人留學生、畢業生和技術員工的簽證5年,須持有香港特區護照,以此提供申請永久居留的路徑。不過,港人在澳洲找工作不易。 根據Business Ins

國安法通過后,很多新聞說7成港人要移民, 但是身邊的親戚朋友沒一個要走的。

反而過年前有二個同學移民加拿大, 他們說都是不想小孩在香港讀大學, 讓他們離開那些不好的朋友。

到底有多少人因為國安法離開香港?

新聞來源連結:
https://inews.hket.com/article/2732408/【澳洲移民】澳洲就業難 求職競爭半年內倍增

人離鄉賤,真係移民成功先出聲啦

引用:
原帖由 qscwdvef 於 2020-8-24 03:53 PM 發表
人離鄉賤,真係移民成功先出聲啦
我想知道因為怕左國安法移民的有幾多人?

引用:
原帖由 whiskybase 於 2020-8-24 06:50 PM 發表

你睇下澳洲省有幾多人咪知囉

缺打飛機師,幫澳洲和牛,綿羊打飛機。還有採擇師,擇車厘子,葡萄!

只要願意做體力勞動的奴工, 澳紐地區好多工作提供啊... 假如不喜歡職位名稱, 可以改叫乜乜經理, 乜乜主管, 乜乜專員來修飾, 不過... 人工照舊是奴工價及要交稅...

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-8-25 12:42 AM 發表

Really? 有條藍絲叫 Albert Ip, 佢日日九叫愛國,但又賴死係澳洲唔肯返中共國喎!
呢D其實係咪背叛者!
移民關愛國什么事?

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-8-25 12:42 AM 發表

Really? 有條藍絲叫 Albert Ip, 佢日日九叫愛國,但又賴死係澳洲唔肯返中共國喎!
呢D其實係咪背叛者!
簡單d, 如果覺得人不在中國, 就不會愛國...
咁就唔好搵L搵d外國政客政府撐場, 佢地人又係外國, 資產又係外國, 親朋好友又係外國國, 點會愛中國...

引用:

呢D其實係咪背叛者!
onX, 人地Ip sir 咪解䆁了當年89年後移民原因囉, 人地都移民了幾十年, 依家70幾歲,又所有財產在澳洲, 仔女又在, 退了休回大陸都冇用了, 要重新適應

引用:
原帖由 hwwong 於 2020-8-24 08:33 PM 發表
只要願意做體力勞動的奴工, 澳紐地區好多工作提供啊... 假如不喜歡職位名稱, 可以改叫乜乜經理, 乜乜主管, 乜乜專員來修飾, 不過... 人工照舊是奴工價及要交稅... ...
30度著冷3............虧到咁做體力勞動???

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]