• 瀏覽: 910
  • 回覆: 20
新冠肺炎疫情重挫經濟,不少人失業或須放無薪假,其中基層可謂是重災區。有組織今日(23日)發表調查報告,發現基層於5至7月

其實自己煮仲平, 買部二百蚊氣炸鍋, 用廿幾蚊買凍肉自製叉燒都好食.

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200823/bkn-20200823122209107-0823_00822_001.html

唔洗返工, 少咗體力消耗, 食少一餐, 無損健康~

香港幾時變咗共產政權,要食大鑊飯?資本主義可沒這支歌唱。

引用:
原帖由 鬼屋門口食花生 於 2020-8-24 08:36 AM 發表
你唔知大陸厲行「惜食」咩?

引用:
原帖由 鬼屋門口食花生 於 2020-8-24 08:36 AM 發表
靠阿爺救

首先訪問有無講有無攞政府資助,平時唔返工有咩消費,有無去找其他工作,家庭有咩支出,唔係一個結果問人一日食幾多餐吧,同埋有工作嘅基層都未必接受訪問

幫商家,死得。  失業唔慘,扣人工要返工最慘。

引用:
原帖由 discuss-5 於 2020-8-24 09:11 AM 發表
幫商家,死得。  失業唔慘,扣人工要返工最慘。
點樣扣人工返工?

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2020-8-24 09:15 AM 發表

點樣扣人工返工?
7折做唔做

引用:
原帖由 discuss-5 於 2020-8-24 09:16 AM 發表

7折做唔做
咁,唔係扣人工,係減薪先啱!

咩都賴政府, 自己無責任?

引用:
原帖由 xxcxxc 於 2020-8-24 09:19 AM 發表
咩都賴政府, 自己無責任?
大學畢業搵唔到工作,又關自己事?

引用:
原帖由 testfriend 於 2020-8-24 08:57 AM 發表
首先訪問有無講有無攞政府資助,平時唔返工有咩消費,有無去找其他工作,家庭有咩支出,唔係一個結果問人一日食幾多餐吧,同埋有工作嘅基層都未必接受訪問 ...
通常基層都係自己理財不善 或傻仔地生幾個小朋友

[半數人要食少餐]都吹得出咪仲離地

引用:
原帖由 香港內戰火焚城 於 2020-8-24 09:31 AM 發表
[半數人要食少餐]都吹得出咪仲離地
用氣炸鍋整西多士, 一塊麵包, 二蚊, 一隻蛋二蚊, 牛油一大塊,二蚊左右

六蚊就大大塊西多士.

主題標籤 #新冠肺炎
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]