• 瀏覽: 2,575
  • 回覆: 44
本港最新失業率為百分之六點一,較上季微跌零點一個百分點,港府稱失業率下跌,與推展「保就業」計畫有幫助。政府亦將展開第二輪「保就業」計畫,不過...........

政府任何施政都招來批評,不知「保就業」能如何做下去了。

新聞來源連結:
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1853380/即時-港聞-保就業-補貼倘全給僱員-羅致光-半數僱主寧結業

咁就攬炒囉!

羅致光稱高IQ,卻想不到另外方法。。。

現在你搞所謂保就業,是變相使業主不肯減租的源頭之一。

現在應該反方向思維,鼓勵有志創業人士創業,鼓勵他們租便舖。

盡管這樣會有一段時間數字不好睇,但後續會因為這樣慢慢好返,因為有些業主都會涯不住自主減租。

引用:
原帖由 chan198999 於 2020-8-23 10:07 AM 發表

盡管這樣會有一段時間數字不好睇,但後續會因為這樣慢慢好返,因為有些業主都會涯不住自主減租。 ...
呢個時候鼓勵創業 同推佢地去死無乜分別
而家香港零售 餐飲都死直
連藥房都一間一間咁摺埋
呢個時候 仲有乜野行業可以生存到

其實保就業某程度的確係業主唔減租原因
因為知你要保住自己間公司 唔想佢摺

而家個情況就係 政府出手幫 業主睇準你唔想摺 就企硬唔減
反正呢個時勢 搵唔搵到 幾時搵到下個租客都未知
所以 有得收時 緊係要收盡啦
當然 今時今日工商租盤陸逐湧現
一定有平盤出黎
但計哂所有開支 未必圍到條數
業主就係睇準呢點唔減租

引用:
原帖由 2013gundam 於 2020-8-23 10:15 AM 發表

呢個時候鼓勵創業 同推佢地去死無乜分別
而家香港零售 餐飲都死直
連藥房都一間一間咁摺埋
呢個時候 仲有乜野行業可以生存到

其實保就業某程度的確係業主唔減租原因
因為知你要保住自己間公司 唔想佢摺

而家個情況就係 政府出手幫 業主睇準你唔想摺 就企硬唔減
反正呢個時勢 搵唔搵到 幾時搵到下個租客都未知
所以 有得收時 緊係要收盡啦
當然 今時今日工商租盤陸逐湧現
...
從來創業不是包生仔,但快速使租金合理下調是需要用這個方法。

引用:
原帖由 chan198999 於 2020-8-23 10:34 AM 發表

從來創業不是包生仔,但快速使租金合理下調是需要用這個方法。
多人創業 租務需求增加
如何會令租金有下調壓力

其實要解決香港樓價 租金問題
可以話好簡單 亦可以話好複雜

一個字"稅"
資產增值稅 空置稅 固定資產稅
打擊持有多個物業 以炒賣樓宇獲利行為

引用:
原帖由 ichthys2 於 2020-8-23 09:33 AM 發表
本港最新失業率為百分之六點一,較上季微跌零點一個百分點,港府稱失業率下跌,與推展「保就業」計畫有幫助。政府亦將展開第二輪「保就業」計畫,不過...........

政府任何施政都招來批評,不知「保就業」能如何做下去了。

新聞來源連結:
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1853380/即時-% ...
羅生
超市點解要批保就業?疫情下無人入超市買嘢?

羅生智商唔及奸商高

引用:
原帖由 單嫖獨賭kaka 於 2020-8-23 11:30 AM 發表
羅生智商唔及奸商高
或者係同流合污呢

呢點可能係事實

引用:
原帖由 chan198999 於 2020-8-23 10:07 AM 發表

盡管這樣會有一段時間數字不好睇,但後續會因為這樣慢慢好返,因為有些業主都會涯不住自主減租。 ...
宜家係要吊住條命, 你咁玩法香港根本捱唔過結業潮. 唔係有一段時間數字唔好睇, 而係有一段時間每日幾十人跳樓.

除非你目的係振興殯儀業

引用:
原帖由 montejo 於 2020-8-23 11:24 AM 發表

羅生
超市點解要批保就業?疫情下無人入超市買嘢?
如果要審查營業額, 分分鐘拖到中小企破產都未批到保就業.

即係老奉過河濕腳
中間抽水?

而且當中一定好多古惑
應該有人會好飽?

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-8-23 12:44 PM 發表

如果要審查營業額, 分分鐘拖到中小企破產都未批到保就業.
我講超市,你講中小企,九唔搭八

引用:
原帖由 montejo 於 2020-8-23 12:53 PM 發表

我講超市,你講中小企,九唔搭八
政府做野標準要統一. 你要審查超市, 一樣要審查士多.

你唔明政府應該點做野, 先係九唔搭八.
宜家政府出口術叫誠哥回水, 已經係極限.

主題標籤 #羅致光
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]