• 瀏覽: 47,436
  • 回覆: 836
+5
今年年中人口維持七百五十萬人,移居其他地方的港人大增,近期英國及澳洲等國家更因香港實施《港區國安法》而放寬港人移民條件,港大社會工作及社會行政學系講座教授葉兆輝昨預計,年輕人或會考慮移民,本港移民人數會持續上升,對香港產生不利以及長久深遠的影響,香港正面對人口老化及人才流出的打擊,盼政府保留及吸引更多人才,以維持競爭力;立法會議員促政府改善教育政策。

轉載 ~葉兆輝昨在電台節目引述統計處最新人口普查資料,指本港居民淨遷移的流出數目相繼增加至二萬零九百人,持有單程證人士遷移到港有二萬二千一百人,淨遷移一千二百人;加上人口自然增長,整體增長一千八百人。他指本港正面對人口老化及人才流出的雙重打擊,未來死亡數字會因人口老化而不斷遞增,或於下年度超出出生數目,而六十五歲或以上人口佔整體約一成八,大多屬非經濟活動從事者,缺乏居住空間及高質素護理服務是兩大需要解決的問題。

移民查詢急增 中產高收入為主他續指,有國家最近放寬香港人移民條件,加上住屋環境、本地政治情況、社會分裂、經濟不景等因素對年輕人產生很大的拉力,他們或會考慮移民。他相信來年的移民人數會持續上升,認為該現象正向港府發出警號,需設法維持競爭力,以保留原有的專才,以及吸引更多的人才遷入。他表示港區國安法是有需要的,但確為港人造成了憂慮,恐怕本港賴以成功的法治基石、司法獨立以及言論自由會消失,希望政府小心處理新法怎樣在港實施落實,釋除市民的顧慮。

卓域集團控股有限公司執行董事劉維雄指,港區國安法實施及持英國國民(海外)護照資格可申請留英五年,是近期港人考慮移民主因,其公司每天接到約八十宗移民查詢,港區國安法實施當日接到約一百二十宗,主要是中產或高收入人士,平均年齡卅八至四十二歲,認為香港自由度漸減及對教育制度沒信心,為下一代移民。

議員倡改善教育政策 培養人才立法會人力事務委員會委員譚文豪指,本港已出現移民潮,政府防疫政策不足及實施港區國安法令市民信心大失,不少專業人士已將資金撤離本港,在英國置業,估計明年上半年會有大批港人移民,將出現明顯人才流失。該委員會主席鄭泳舜認為政府應先處理好疫情,並改善教育政策,在教學上投放創科等新元素,培養更多人才。

移民以中產高收入為主,香港正面對人口老化及人才流出的打擊,盼政府培養人才。

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20200823/00176_040.html

澳洲已正式放寬港人逗留期,一定吸引唔少後生仔女過去; 明年,又有大㧗BNOs移居英國,相信打後幾年,都會出現人ロ淨流出。

考慮移民同真係移民兩件事,黃絲二百幻人,移左幾多人?!

引用:
原帖由 A1000 於 2020-8-23 07:06 AM 發表
今年年中人口維持七百五十萬人,移居其他地方的港人大增,近期英國及澳洲等國家更因香港實施《港區國安法》而放寬港人移民條件,港大社會工作及社會行政學系講座教授葉兆輝昨預計,年輕人或會考慮移民,本港移民人數會持續上升,對香港產生不利以及長久深遠的影響,香港正面對人口老化及人才流出的打擊,盼政府保留及吸引更多人才,以維持競爭力;立法會議員促政府改善教育政策。

轉載 ~葉兆輝昨在電台節目引述統計處最新人口 ...
有乜打唔打擊?最多咪重頭嚟過!個心唔喺中國香港嘅,就算係人材都唔會幫你香港建設,走咗嘅,就算要破壞香港力量都有限

引用:
原帖由 A1000 於 2020-8-23 07:06 AM 發表

轉載 ~葉兆輝昨在電台節目引述統計處最新人口 ...
哈哈,係走就快呀!
如果真係有二百幻,走一半都一百幻,香港樓價起馬可以(全市)跌4成或以上,正
而個啲中產高收入嗰啲走埋仲正,咁下面個啲咪有機會上位囉!
最好啲漢奸走狗鬼畜奴全部走晒,咁全香港留低嘅咪全部都係正常人囉!
另,70年代香港都係得4百萬人左右,若個200幻走晒仲好,香港都空氣清新啲,無咗政治鬥爭,香港自然會慢慢復甦。。。
經濟復甦後自然又有大把國內同胞填補失缺的人口唄!
好行夾唔送!!!

成份報導都系講「考慮,考慮」。 入左 form  未先 ?

國家安全比人材重要,你地要走就走吧!好行加唔送!

亂噏!知唔知有幾多香港人移民北上呀?我估甚麼移民潮也不會像90年代那麼利害,亂港曱甴可以呃你十年八年,我的預言很快便可以得到證實!

引用:
原帖由 前往粗野的樓主 於 2020-8-23 08:44 AM 發表
成份報導都系講「考慮,考慮」。 入左 form  未先 ?
移民顧問會做, 唔洗你操心~

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-8-23 08:47 AM 發表

移民顧問會做, 唔洗你操心~
Good 👍 重點系走就吾返來

講真,香港人太多啦,如果可以趕200萬人走就好啦,香港先會有生機
生左出嚟先知,原來唔係人類係曱甴,咁就不如唔好生啦

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2020-8-23 07:14 發表
澳洲已正式放寬港人逗留期,一定吸引唔少後生仔女過去; 明年,又有大㧗BNOs移居英國,相信打後幾年,都會出現人ロ淨流出。
呢個一定!

引用:
原帖由 睇天做人 於 2020-8-23 08:26 發表
考慮移民同真係移民兩件事,黃絲二百幻人,移左幾多人?!
可以走得嘅唔多,走唔到嘅大把!

引用:
原帖由 j.o.lai 於 2020-8-23 08:34 發表

有乜打唔打擊?最多咪重頭嚟過!個心唔喺中國香港嘅,就算係人材都唔會幫你香港建設,走咗嘅,就算要破壞香港力量都有限
而家係啲人係睇唔到前景,你想去打份工都搵唔到食。

引用:
原帖由 mickyhon 於 2020-8-23 08:39 發表

哈哈,係走就快呀!
如果真係有二百幻,走一半都一百幻,香港樓價起馬可以(全市)跌4成或以上,正
而個啲中產高收入嗰啲走埋仲正,咁下面個啲咪有機會上位囉!
最好啲漢奸走狗鬼畜奴全部走晒,咁全香港留低嘅咪全部都係正常人囉!
另,70年代香港都係得4百萬人左右,若個200幻走晒仲好,香港都空氣清新啲,無咗政治鬥爭,香港自然會慢慢復甦。。。
經濟復甦後自然又有大把國內同胞填補失缺的人口唄!
好行夾唔 ...
以前搵到食,而家搵唔到食,所以咁多怨氣。

主題標籤 #立法會
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]