• 瀏覽: 898
  • 回覆: 12
特區行政長官林鄭月娥昨日公布「社區普及檢測」計劃詳情,將為全港市民免費進行新冠肺炎病毒檢測。攬炒派組織「屯門社區網絡」近日不斷抹黑特區政府有關計劃,造謠稱「透過中國檢測機構實行DNA『送中』」,同時又自行舉辦收費350元的所謂「民間檢測」,昨日更聲稱要「義無反顧反對港康碼」。多位政界人士昨日接受香港文匯報訪問時表示,攬炒派有「受迫害妄想症」,將香港急切需要的抗疫措施妖魔化,明顯有礙抗疫。

個人評論:市民可以自由選擇參加免費的「社區普及檢測」或者收費的「民間檢測」。最重要就係可以有得做檢測,盡早找出社區隱形病患者。

新聞來源連結:
http://paper.wenweipo.com/2020/08/22/HK2008220018.htm

有病咪搵醫生囉~~~
洗乜搵政府指定化驗所啫~~~

政府有免費測試劑,咪派比合資格化驗所囉

下下想攪壟斷,仲係要比指定一間公司壟斷,
做乜啫~~~

黃屍區議員亂港, 選佢地出嚟嘅市民自食其果.

引用:
原帖由 launch_date 於 2020-8-23 02:16 AM 發表
有病咪搵醫生囉~~~
洗乜搵政府指定化驗所啫~~~

政府有免費測試劑,咪派比合資格化驗所囉

下下想攪壟斷,仲係要比指定一間公司壟斷,
做乜啫~~~ ...
其實你知唔知“壟斷”點解

我懷疑350蚊係咪求其出張証書,反正黃絲要攬炒,讓病毒到處播。

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-8-23 11:01 AM 發表

看來“搵隱形患者”已變成最後的藉口了
係有得搵,而家由確診者追溯都搵到啦~
所謂冇源頭,咩叫社區爆發
唔通你驗流感就可以對付到流感?
你1路驗,人地1路傳
無恥共媒誣衊得71投票
你今日驗完冇返屋企就中招
係咪驗完又驗?
唔驗反而冇事
去驗已可傳染,去慶回龜
驗到有為止? ...
你又曲線去屌鳩班黑衣護了

引用:
原帖由 andy1958_1 於 2020-8-23 09:12 發表

其實你知唔知“壟斷”點解
我講「壟斷」既意思係泛指「把持」和「獨占」

咁都得

引用:
原帖由 launch_date 於 2020-8-23 01:40 PM 發表

我講「壟斷」既意思係泛指「把持」和「獨占」
一個政府,
推行及維護一個政策,
不可以叫“把持”
其他人不想自己的DNA被盜用,
可以俾300蚊給犯民議員檢或去私家醫院俾千零蚊去做,
所以你所講嘅“獨佔”亦不確

賤格

引用:
原帖由 andy1958_1 於 2020-8-23 14:50 發表

一個政府,
推行及維護一個政策,
不可以叫“把持”
其他人不想自己的DNA被盜用,
可以俾300蚊給犯民議員檢或去私家醫院俾千零蚊去做,
所以你所講嘅“獨佔”亦不確 ...
變相既集權後,只會腐化,
係水往下流一樣既定律⋯⋯

要資助就要資助所有合資格醫生/化驗所,
要想辦法「分權」

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]