• 瀏覽: 825
  • 回覆: 5
引用:
原帖由 李白想靜靜 於 2020-8-22 11:08 AM 發表
說實話,用「恩將仇報、以怨報德」亦不足以形容美國對待香港的所作所為。眾所周知,美國歷年來在香港賺取了巨額經濟利益,香港現在更是美國最大的貿易順差來源地,而不少美資公司以香港為平台和跳板,開展中國的業務,從中賺取的收益更是無法估量。可以說,對美國而言,香港就是一部提款機,是一隻會生金蛋的雞。然而,香港回歸以來,港人所經受的三次經濟衰退,都與美國有直接或間接的重大關係。1997年,香港剛回歸祖國,便要 ...
大英大美都係幫香港

小中國就害香港

歷年來都係

沙士害死幾百人

之後自由行放啲中國人嚟周街屙屎屙尿,滋擾社區

扭曲香港經濟,一條街七間金舖

再早期啲東江水天價捆綁利益輸送

遲遲拖延起海水化淡廠想阻香港水源自立

大把野,罄竹難書

仲未計歷年來陰啲陰啲破壞香港文化

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-8-22 12:27 PM 發表

大英大美都係幫香港

小中國就害香港

歷年來都係

沙士害死幾百人

大把野,罄竹難書

仲未計歷年來陰啲陰啲破壞香港文化 ...
拎香港利益就是幫
比香港利益就是害

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-8-22 12:27 發表

大英大美都係幫香港

小中國就害香港

歷年來都係

沙士害死幾百人

大把野,罄竹難書

仲未計歷年來陰啲陰啲破壞香港文化 ...
你認為嘅幫助,只不過是可以利用香港來獲取在中國利益。現在搵著數己經無咁易,所以就利用你呢類咁蠢嘅香港人嚟搞破壞。不過你唔駛自我感覺良好,英美眼中你是糞坑執番嚟嘅棋,如果唔係無計可施,唔會用你。

引用:
原帖由 tkgb1981 於 2020-8-22 01:22 PM 發表

拎香港利益就是幫
比香港利益就是害
東江水就係中國拎香港利益

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-8-22 02:17 PM 發表

東江水就係中國拎香港利益

主題標籤 #交易所
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]