• 瀏覽: 901
  • 回覆: 11
............

應該立法公開資金來源同去向, 以供民間團體監察, 以及查稅同, 有冇洗黑錢. 美國好似都要公開, 都有民間組織監督政客如何收受捐款同使用捐款.

不過會被拉布拉死.

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-8-22 03:37 AM 發表

以後香港政黨接受財團經費香港人接不接受?
如果接受財團經費,那就系赤裸裸的財團打手
以後政黨為財團服務那香港人更加買不起房
你要搞清楚, 畀乜人捐款, 同公開現時嘅捐款來源同去向係兩樣野.

黎X英係咪財團, 佢現時實質上就係泛民嘅金主之一. 你畀唔畀財國捐款係一回事, 如何監察現時已經係事實嘅捐款係另一回事.

如何話畀人捐款好大問題, 咁你就要研究吓, 點解西方國家唔係問題. 競選從來都係需要經費, 冇經費經乜選.

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-8-22 04:25 AM 發表

西方政治為財團服務早就不是秘密
香港政黨公開和不公開有什么區別?
一個是搬台面,一個是私下收受本質都是為財團服務
你也知道選舉靠經費?
財團提供你經費做慈善? ...
你都幾九唔搭八, 你要競選, 而競選要經費, 但又唔畀捐款. 咁即係點? 你負責出錢?

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-8-22 04:34 AM 發表

我問你收了錢政黨首先為誰服務?自己搞清楚
我問你想點, 要競選要經費, 但唔畀捐款, 都唔會出錢. 柒碌無極限.

黃圈強項衆籌賺on9好睇過戲喎
痴瘋坐擁千萬海怡收完外國資金跟著搵小黃課金
難為班傻黃幾年後重輪繄公屋呢
黃色恢楷圈饅頭放題

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]