• 瀏覽: 958
  • 回覆: 10
前年農曆大年初一至初二爆發的旺角暴亂,其中10名被捕男子涉掟磚及破壞警車,被控暴動及刑事毀壞等逾10罪,其中1人已認罪,其餘9人不認罪,早前經審訊後被裁定罪成。案件今午(31日)判刑,其中首被告莫嘉濤被判囚4年3個月,第三至第六被告被判囚3年5個月至3年9個月不等。
法官公布各被告刑期前表示,暴動罪是集體暴力的罪行,被告不僅需就個人行為負責,亦須就集體行為負上刑責,因他們利用人多勢眾達致共同目的,這是法治社會不能容許...

10名男子暴動罪成,圖為其中5名被告。
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20180531/mobile/bkn-20180531143032868-0531_00822_001.html

昔日粵語殘片就有套十兄弟...
現今哩班勇武暴徒做左監躉十兄弟,
齊齊享受精彩的人生!

引用:
原帖由 moyy 於 2020-8-21 10:59 PM 發表
前年農曆大年初一至初二爆發的旺角暴亂,其中10名被捕男子涉掟磚及破壞警車,被控暴動及刑事毀壞等逾10罪,其中1人已認罪,其餘9人不認罪,早前經審訊後被裁定罪成。案件今午(31日)判刑,其中首被告莫嘉濤被判囚4年3個月,第三至第六被告被判囚3年5個月至3年9個月不等。
法官公布各被告刑期前表示,暴動罪是集體暴力的罪行,被告不僅需就個人行為負責,亦須就集體行為負上刑責,因他們利用人多勢眾達致共同目 ...
警察有效率,拉到曱甴崩潰

引用:
原帖由 我愛孖煙囪 於 2020-8-22 11:32 AM 發表

警察有效率,拉到曱甴崩潰
唔怪得大學研究話:
好多人有憂鬱症
原來係咁

引用:
原帖由 漁夫 於 2020-8-22 12:30 PM 發表

唔怪得大學研究話:
好多人有憂鬱症
原來係咁
身有屎仍未落鑊啲曱甴暴徒,
心理壓力更大仲憂鬱呀!

引用:
原帖由 moyy 於 2020-8-22 05:20 PM 發表

身有屎仍未落鑊啲曱甴暴徒,
心理壓力更大仲憂鬱呀!
如果 黑暴手足
做得啱
就唔使畀人拉

引用:
原帖由 漁夫 於 2020-8-22 07:47 PM 發表

如果 黑暴手足
做得啱
就唔使畀人拉
掟磚丶刑毀丶縱火丶私了....
條條都係嚴重破壞社會秩序及安寧之違法行為,
有乜理由唔俾人拉呢...

引用:
原帖由 moyy 於 2020-8-22 11:58 PM 發表

掟磚丶刑毀丶縱火丶私了....
條條都係嚴重破壞社會秩序及安寧之違法行為,
有乜理由唔俾人拉呢...
最少4年差吾多,阻嚇

引用:
原帖由 我愛孖煙囪 於 2020-8-23 07:08 AM 發表

最少4年差吾多,阻嚇
老實講句受靶你估去度假咩...
係啲勇武傻西聽條肛門柒頭橋,
鳩吹令你人生更精彩...

引用:
原帖由 moyy 於 2020-8-23 04:31 PM 發表

老實講句受靶你估去度假咩...
係啲勇武傻西聽條肛門柒頭橋,
鳩吹令你人生更精彩...
4碌意頭好=死9梗

引用:
原帖由 我愛孖煙囪 於 2020-8-23 07:08 PM 發表

4碌意頭好=死9梗
曱甴的精彩人生

引用:
原帖由 我愛孖煙囪 於 2020-8-23 07:08 PM 發表

4碌意頭好=死9梗
歌都有唱啦....
無自由丶失自由........
係啲曱由傻仔死撚頂啫。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]