• 瀏覽: 906
  • 回覆: 13
  • 追帖: 1
(更新:內容)內地暴雨連場,長江水利委員會預料,三峽水庫今日將會出現每秒7.5萬立方米的入庫洪峯,創水庫建成以來最大入庫流量。水利委員會指,長江上游近期受強降雨影響,三峽水庫來水快速增加,昨日中午的入庫流量已經達到每秒7.2萬立方米,是建庫以來最大入庫流量。

三峽水庫已開啟10孔洩洪,昨晚的下洩流量已達近每秒5萬立方米,亦創造建庫以來最高。

「長江第5號洪水」和「嘉陵江第2號洪水」昨日起經過重慶的主城區,市中心水位持續上漲,不少路段、民房及景點被洪水淹浸,當局已經發將洪水防禦應急響應由二級提升為一級,進入緊急防汛期。

重慶水利局預料渝中區菜園壩站、江北區寸灘站、沙坪壩區磁器口站的水壩,今日將會出現超過保證水位8至10米的最高水位,其中寸灘水文站水位昨日達到190.65米,逼近1981年的洪峯水位紀錄。

據記載,1981年7月大洪水時寸灘站洪峯水位達到191.41米,流量每秒8.57萬立方米。目前寸灘的水位與當年僅差0.76米。按水利局的定義,長江寸灘水文站警戒線水位為180.50米,保證水位為183.50米。

重慶市內多區水浸,嘉濱路朝天門至嘉陵江大橋南橋頭立交段雙向採取交通管制措施,同時,多條道路也被洪水淹沒,導致交通中斷。
綜合報道
-----------------------------
水為財呀 唔識野
你睇下國家幾富裕幾強大

新聞來源連結:

https://hk.appledaily.com/china/ ... m_content=link_post

熱賣及精選
中國俾天收,早就話左唔好做咁多陰質嘢

引用:
原帖由 BritHK1842 於 2020-8-20 08:40 PM 發表

都好過你的香港國未立國,已亡國掛。
亡國奴

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-8-20 07:13 PM 發表

(更新:內容)內地暴雨連場,長江水利委員會預料,三峽水庫今日將會出現每秒7.5萬立方米的入庫洪峯,創水庫建成以來最大入庫流量。水利委員會指,長江上游近期受強降雨影響,三峽水庫來水快速增加,昨日中午的入庫流量已經達到每秒7.2萬立方米,是建庫以來最大入庫流量。

重慶市內多區水浸,嘉濱路朝天門至嘉陵江大橋南橋頭立交段雙向採取交通管制措施,同時,多條道路也被洪水淹沒,導致交通中斷。
綜合報道
--- ...
咁你唔開盡屋企個水喉,塞哂所有去水位。
以你論點
你全家富貴到爆啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 BritHK1842 於 2020-8-20 08:40 PM 發表

全世界都有水浸,全世界俾天收,早就話左唔好做咁多陰質嘢

回覆 引用 TOP

引用:

中國人同洪水鬥同個天鬥,足足鬥咗4000年。
個天都鬥唔贏中國人

回覆 引用 TOP

引用:

嘅個情況你又點形容呢

三天三夜!美國加州遭到上萬次雷擊,天雷地火,場面一度十分混亂

https://kknews.cc/world/pbp2qj8.html

引用:
原帖由 BritHK1842 於 20-8-2020 20:40 發表

日本同寒國早排先比天收完

回覆 引用 TOP

難道那反映出是唯一的寄望?

原來人生就是夠不夠狠去愚玩智商不夠高的百姓

早說過他們只是小數
學人玩公關, 不知羞的在玩, 小記扮大員騙蠢人的公關
從那選舉一天開始, 不斷斷章取義, 混淆視聽

如今,
還敢說對他表遺憾的報告是還他清白
叫他下台仍說那証明他們自身求改變是對

不怕笑壞人

回覆 引用 TOP

大水年豐收年 今次中國糧食一定大豐收 感謝上天賜中國大水 最好愈大愈好咁糧食就更豐收啦👏👏

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2020-8-20 09:42 PM 發表

嘅個情況你又點形容呢

三天三夜!美國加州遭到上萬次雷擊,天雷地火,場面一度十分混亂

https://kknews.cc/world/pbp2qj8.html
當然係「美國俾天收,早就話左唔好做咁多陰質嘢」啦。
水災中國世世代代都有,皆因係中國地理嘅因素。除非中國人唔係大江河邊生活,否則就必然會面對水災嘅問題,係無法避免,根本同有無做陰質嘢無關。不過,美國就唔同,今次無論疫情、暴亂都係美國人為嘅,而天降暴雷,無情火災,就係個天對美國政府同佢地嘅人民,做得太多陰質嘢嘅報應囉。

回覆 引用 TOP

中國已經準備開工建運河, 將四川的河水調去新疆.

曱甴秘笈 鳩吹鳩噏                这里是中国
      721 打輸人                     This is China
      831 扮死人                 中国 - 最炫民族风

回覆 引用 TOP

下游村莊農田房屋, 岌岌可危。

引用:
原帖由 falconV8 於 2020-8-21 12:48 AM 發表

下游村莊農田房屋, 岌岌可危。
三峽大壩已經擋咗好多,中下游唔再落大雨就冇問題。武漢水位現在只是26.26米

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]