• 瀏覽: 1,297
  • 回覆: 13
+8
引用:
原帖由 BritHK1842 於 2020-8-20 08:40 PM 發表
中國俾天收,早就話左唔好做咁多陰質嘢
全世界都有水浸,全世界俾天收,早就話左唔好做咁多陰質嘢

引用:
原帖由 BritHK1842 於 2020-8-20 08:40 PM 發表
中國人同洪水鬥同個天鬥,足足鬥咗4000年。
個天都鬥唔贏中國人

引用:
嘅個情況你又點形容呢

三天三夜!美國加州遭到上萬次雷擊,天雷地火,場面一度十分混亂

https://kknews.cc/world/pbp2qj8.html

引用:
原帖由 BritHK1842 於 20-8-2020 20:40 發表
日本同寒國早排先比天收完

難道那反映出是唯一的寄望?

大水年豐收年 今次中國糧食一定大豐收 感謝上天賜中國大水 最好愈大愈好咁糧食就更豐收啦👏👏

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2020-8-20 09:42 PM 發表

嘅個情況你又點形容呢

三天三夜!美國加州遭到上萬次雷擊,天雷地火,場面一度十分混亂

https://kknews.cc/world/pbp2qj8.html
當然係「美國俾天收,早就話左唔好做咁多陰質嘢」啦。
水災中國世世代代都有,皆因係中國地理嘅因素。除非中國人唔係大江河邊生活,否則就必然會面對水災嘅問題,係無法避免,根本同有無做陰質嘢無關。不過,美國就唔同,今次無論疫情、暴亂都係美國人為嘅,而天降暴雷,無情火災,就係個天對美國政府同佢地嘅人民,做得太多陰質嘢嘅報應囉。

中國已經準備開工建運河, 將四川的河水調去新疆.

下游村莊農田房屋, 岌岌可危。

引用:
原帖由 falconV8 於 2020-8-21 12:48 AM 發表
下游村莊農田房屋, 岌岌可危。
三峽大壩已經擋咗好多,中下游唔再落大雨就冇問題。武漢水位現在只是26.26米

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]