• 瀏覽: 9,221
  • 回覆: 69
引用:
原帖由 cnfr 於 2020-8-24 11:03 AM 發表

同步軌道除以三就得喇?公開資料係,長征11運力200km高LEO軌道係750kg,而700km高嘅SSO軌道係500kg。即係話軌道提昇咗500km運力減少250kg。
同步軌道高度係36000km,長征11要打同步軌道,軌道就要由200km提昇至36000km,即係軌道高度要提昇35800km,運力減到0都唔夠。 ...
離地球越遠引力越小。發動機可用推力小而推重比大的。

引用:
原帖由 cnfr 於 2020-8-24 11:03 發表

同步軌道除以三就得喇?公開資料係,長征11運力200km高LEO軌道係750kg,而700km高嘅SSO軌道係500kg。即係話軌道提昇咗500km運力減少250kg。
同步軌道高度係36000km,長征11要打同步軌道,軌道就要由200km提昇至36000km,即係軌道高度要提昇35800km,運力減到0都唔夠。 ...
除以三只係好粗略估計,運力同軌高並非綫性關係,詳細要用火箭公式計算

引擎同箭體點組合、燃燒時間又有影響,長五低軌及同軌運力相差4.17倍,天頂系列只係2.28倍

要詳細就長篇囉,簡單講吓啦。

長征11係四級火箭,為咗慳錢,火箭外殼冇用複合材料,而係用鋼,所以火箭外殼嘅重量可想而知。如果僅靠減少載荷而提高軌道高度,就算將載荷減至0都去唔到同步軌道,因為一直要帶住末級嘅外殼來飛,而鋼製嘅末級外殼嘅重量都幾可觀。
要入同步軌道除非再加一級上面級,即係LEO載荷750kg之中,包括外加一級上面級同埋有效載荷。

即使咁樣,長征11依然達唔到武器所需要嘅突然性。

由於GTO軌道係一個長直徑係200km+12000km(地球直徑)+36000km=48200km嘅大橢圓形,火箭由發射開始,至載荷到達遠地點都要12個鐘,咁長時間人哋可以用變軌嚟應對。所有同步軌道衛星都有變軌功能。
再有,由於軌道太長,要打得準必須中途修正一兩次,咁就會要求上面級有多次點火嘅能力、同埋精確控制點火時間、熄火時間、推力精確可變嘅能力。固體燃料火箭係冇呢種能力嘅,所以上面級一定要係液體燃料,液體燃料又係要到臨發射之前先可以加注。而液體燃料火箭發射準備時間超長就係因為呢個原因。

所以要以火箭嚟攻擊同步軌道衛星冇乜可能。

引用:
原帖由 前來幼稚的膠袋 於 2020-8-20 10:31 PM 發表

好嘢好嘢, 原來有咗量子新科技, 可以解決黑障問題, 厲害了我的國, 即使大陸將全套衛星138個組成網, 都只係十分鐘過頂, 十分鐘已經有好大變數.
要擊中先要解決以下難關:
1)茫茫大海如何定位,追蹤 (難度9.9)
2)發射後要逃避到陸基, 薩德導彈打擊 (難度8)
3)要衝破航母防空密集導彈 (難度7)
4)要衝破航母電戰強力干擾 (難度7) ...
四個字:
飽和攻擊

引用:
原帖由 fb2276048d1377 於 2020-8-20 02:25 PM 發表
有人說多雲天氣高清衛星就觀測不到航母了,但是多雲天氣對航母艦載機著艦也是困難的,航母也不會在多雲天氣發起攻擊的。
打航母最佳時機係佢補給彈藥、油、水時候

引用:
原帖由 幼稚的留言 於 2020-8-20 02:46 PM 發表
真係有世界大戰,開打之前一定會在太空核平所有衛星。到時乜衛星都冇用。

東風遠距離攻擊只係阻嚇性。
沒有衛星在實戰時是需要戰區內的軍隊數據鏈引導的。

所以中國還是需要可勝過對方的航母戰鬥群。
東風只係給你多一個呼叫支援的選項擺了。 ...
無衛星打仗第一個爬街一定係美國

引用:
原帖由 cnfr 於 2020-8-26 00:01 發表

長征11係四級火箭,為咗慳錢,火箭外殼冇用複合材料,而係用鋼,所以火箭外殼嘅重量可想而知。如果僅靠減少載荷而提高軌道高度,就算將載荷減至0都去唔到同步軌道,因為一直要帶住末級嘅外殼來飛,而鋼製嘅末級外殼嘅重量都幾可觀。
要入同步軌道除非再加一級上面級,即係LEO載荷750kg之中,包括外加一級上面級同埋有效載荷。

即使咁樣,長征11依然達唔到武器所需要嘅 ...
你用長征11去講反衛星?? 長征11係「運載火箭」( Long March 11)縮寫為「CZ-11」或「LM-11」係運個衛星上太空用, 唔係打個衛星落嚟 !! 你識分辨嗎? 定係明知而指鹿為馬??
老解有獨立ASAT系列招呼「敵人嘅衛星」, 公開嘅係DN-3! 之前仲連累Lockheed Martin和Boeing比美國戰略司令部司令John Hyten挖苦佢地開發的舊型D衛星系統對敵方而言根本是“I won't support the development any further of large, big, fat, juicy targets"!!

而家中國啲玩具無人機都識跟住個主人飛啦,導彈應該都得掛

引用:
原帖由 cnfr 於 2020-8-26 00:01 發表

即使咁樣,長征11依然達唔到武器所需要嘅 ...
57年前三角洲B第一次成功將39Kg衛星Syncom2送入同步軌道

用計算器簡單跑一下,發射重量58000Kg、排氣速率2500m/s、Delta-V 13.8Km/s可以將232Kg送入同步軌道

笨實啲直頭唔使精確控制,散佈垃圾就可以傷害衛星

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2020-8-21 03:54 AM 發表
我唔識軍事, 但我睇到有[磚家]講某大強國會射核彈上太空打人造衛星, 真係即時笑爆咀喎, 有冇國家咁ON9把核彈射向太空而唔係射向敵國, 核彈射中敵國的總統府或國防部炸死敵國的領袖, 咁就一了百了喇.
太空係立體的空間, 上面有各國的人造衛星, 而衛星係不斷飛行唔係固定在一點等你個核彈, 核彈雖然有強大爆炸力, 但對於廣闊的太空來說, 核彈爆炸的空間只係九牛一毛, 而且當敵國知道你用核彈炸衛星 ...
我信你真係..."我唔識軍事"

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]