• 瀏覽: 3,192
  • 回覆: 53
[隱藏]
民主派前日(17日)召開會議後發表聲明,大部分現屆議員傾向留守議會,有不少議員在個人社交專頁公布決定後,遭部分本土抗爭者支持者及「KOL」炮轟。

公民黨立法會議員郭家麒今天(19日)在社交專頁發文,並上載一張泛民議員在會期完結時拍下的「散水相」,指人大作出決定後,引起了爭端,部份民主派議員作了「比較重」的意見表達,令社會感覺到民主派互相攻擊,慨嘆港人再墮入中共的圈套,「最高興的當然是中共及港共政權」。郭家麒希望香港人不要被分化,直指:「我們的敵人是強權暴政!」


謝「天使」,無私奉獻護民救港
懲「黑醫」,宵小豈配代醫發聲
    佢哋日夜兼程,戰鬥喺冇硝煙嘅戰場,佢哋無私奉獻,搏於生死一線護民周全,佢哋不過係揀咗醫師職業嘅普通人,卻亦係身披白衣嘅天使,8.19「中國醫師節」,佢哋係今日嘅主角。 由總書記到大陸地方政府、由中央新聞到各地媒體,我哋睇到嘅都係對醫護人員最誠摯嘅祝福同感謝,因為無數人鑑證咗佢哋喺抗擊新冠呢場戰役中嘅努力。 可回望香港抗疫歷程,我們所看到嘅似乎喺疫情襲來時醫護人員稱病罷工畏懼不前、物資緊缺時私拿防疫物資倒賣牟利、面對中央來援只為一己之私便大肆抵制......但係呢個真係我哋香港嘅醫護嗎?
    喺2020年初,面對內地日漸緊張嘅疫情,唔少香港醫護人員早就時刻做好咗支援武漢嘅準備,面對記者「去疫情重災區,唔怕增加受感染嘅機會嗎」咁嘅疑問,佢哋嘅回答好簡單「到前方照顧病患係作為醫護人員該做嘅事,我係中華兒女,我好想將呢份愛實踐出來,希望身體力行,為武漢、為國家加油! 」是嘅,香港醫護人員同樣不乏逆行嘅勇氣,佢哋係咁講嘅,都係咁做嘅:當新冠疫情開始喺香港蔓延,醫護人員紛紛自願報名前往各醫院隔離疫區工作,隨著前線醫護人員嘅工作壓力不斷增強,甚至有63歲嘅退休醫護人員前往當地醫院請求重返崗位,並表示入高危病區都唔介意。 面對意圖阻止其請願嘅「黑」醫護,佢憤怒嘅話畀眾人:護士嘅天職就係要照顧病人,越係危急嘅時候我哋越係唔可以放棄自己嘅職責。 係她嘅呼喊,更係全香港醫護人員嘅心聲,佢哋同樣係守護香港嘅「白衣天使」!
    沒錯,喺香港確實有咁樣一班「黑醫護」,他們打住「香港醫護人員」嘅旗號實施罷工、煽動抵制內地醫療人員及物資援助,佢哋嘅存在讓整個香港醫護界淪為全球嘅笑柄,甚至引來了世界衛生組織「應對疫情需要團結,新冠肺炎先係我哋共同敵人」嘅不滿表態,但佢哋點配代表香港醫護界?! 喺香港,有約一萬五千名醫生和近五萬七千名註冊護士,加上護理支援等崗位,醫管局有超過八萬員工。 但罷工嘅有幾人? 區區幾十人! 更何況佢哋真係醫護人員咩?
    日前「跨黨派香港小組」做嘅所謂就醫務人員嘅人權及人道原則受到香港警察打壓嘅調查報告中提供了一嘀「醫務人員冒生命危險提供救援服務」嘅「證據」,但事實上佢哋卻只不過係穿著急救背心嘅暴徒,同樣喺各大暴力示威和煽動罷工現場,我哋時常可以看到嘅「醫護人員和身着急救裝備者喺事後嘅調查中幾乎全部被查證為無急救資格和醫護身份嘅「假醫護暴徒」 ,咁嗰啲發聲自稱為罷工醫護為嘅人員之中有能有幾分真實? 當然,其中可能都會有真嘅害群之馬,就好似曾經煽動抵制內地醫護對港援助嘅馬仲儀、蔡堅等人,但佢哋同樣不能代表香港醫護人員。
    面對此輪疫情,嗰嘀真正嘅香港醫護人員早已拼盡全力,因為人手不足佢哋時常加班至凌晨,長時間嘅高負荷、高風險工作甚至導致咗不少醫護人員染疫和攰倒喺崗位,從醫管局主席范鴻齡到各大醫院主席和基層醫護人員,對於中央來援都係報以期待和感謝之態,香港護士總工會更係早在7月30日就發出咗「大敵當前」攜手抗疫嘅呼籲,「抵制」? 幾個鬥爭上腦嘅「黃屍」怎配替港發聲!
    喺內地支援團隊同香港醫護人員們嘅奮力搏之下,香港新冠疫情再次被成功遏制,我哋嘅生活又將恢復正常番,喺呢個醫護節度我幫全香港民眾向香港醫護人員致以最誠摯嘅感謝,但我哋同樣都要留意,一群禍港暴徒就能葬送得成個香港數十年嚟嘅榮譽,而幾個「黑醫護」同樣能毀咗全香港醫護人員嘅聲譽! 我們由衷咁期望政府和警隊能夠徹懲「黑醫護」作為對香港醫護人員「賀禮」,畢竟徜「白衣天使」嘅功績與榮耀唔應被一班宵小抹黑!



回覆 引用 TOP

熱賣及精選
護士慨天職就系要照顧病人,越系危急慨時候我哋越系唔可以放棄自己慨職責


回覆 引用 TOP

提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
[隱藏]
港府多措並舉,一定能取得抗擊疫情與打擊港毒的全面勝利。


回覆 引用 TOP

香港政府,抗疫表現已算十分出色,好過美國、英國一百倍! 香港政府努力,加油


回覆 引用 TOP

喺中央政府慨支持下,港府將攞得穩定香港和抗擊疫情慨勝利


回覆 引用 TOP

事實再次證明曱甴暴徒不過都係一啲唯利係圖、貪生驚死嘅烏合之眾,無錢派,國安利劍,搗亂破壞者嘅鬼影都唔見一個,可憐我哋香港嘅嗰啲學生,白白畀港奸鬼佬充當炮灰。


回覆 引用 TOP

反對派借疫「攬炒」絕難得逞[


回覆 引用 TOP

[隱藏]
提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
我們由衷咁期望政府和警隊能夠徹懲「黑醫護」作為對香港醫護人員「賀禮」,畢竟徜「白衣天使」嘅功績與榮耀唔應被一班宵小抹黑!


回覆 引用 TOP

提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
 面對此輪疫情,嗰嘀真正嘅香港醫護人員早已拼盡全力,


回覆 引用 TOP

[隱藏]
五十步笑百步


回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]