• 瀏覽: 3,198
  • 回覆: 22
+3
消委會檢測市面15款預先包裝嬰兒配方奶粉,發現全部樣本均檢出污染物氯丙二醇(3-MCPD),其中一款樣本(BELLAMY'S ORGANIC-ORGANIC INFANT FORMULA)氯丙二醇含量最高,若按建議食用分量餵哺嬰兒,則超出歐洲食物安全局所定的每日容許攝入量。

有害成分會損害腎臟的功能及影響雄性的生殖系統
難怪香港人出生率下降,
原來係太依賴非原生奶類產品

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/ins/港聞/article/20200817/s00001/1597631928996/消委會-嬰兒奶粉-消委會測試-全部嬰兒配方奶粉樣本含污染物氯丙二醇-6樣本營養標籤誤差不符規定【附名單】

泛民五大訴求:
1.成立「獨立」委員會,籌備港獨事宜
2.將港獨人士破壞行徑定性為義舉
3.釋放港獨義士並作出道歉及賠償
4.限時港共警員棄械投降
5.中共需向全球承認骯肛 is not China
加工食品預左.
人奶一定穩陣D.

全世界都受污染,好像沒有食物清清潔潔了。

呵呵~~~真係笑死人,香港班反中撚又話中國奶粉有毒,又話假,外國的安全有益—有營養。現在被消委會驗出全部都有污染物,對嬰兒致癌,真正係有益,反中撚潛哂落屎坑底。

引用:
原帖由 soilvvang 於 2020-8-17 07:15 PM 發表
呵呵~~~真係笑死人,香港班反中撚又話中國奶粉有毒,又話假,外國的安全有益—有營養。現在被消委會驗出全部都有污染物,對嬰兒致癌,真正係有益,反中撚潛哂落屎坑底。 ...
等佢地食天才奶粉食得咁過癮,係咁催谷個仔想個仔幾歲就八級鋼琴小提琴

袋鼠佬想謀港人

曬Q氣, 又製造恐慌

每日每公斤 25 微克先係超標
消委會同無知黑記 一齊製造恐慌

只要唔係大陸奶粉,就算食到個 B 生癌,港媽都會含淚爆買

引用:
原帖由 張寶成打老虎 於 2020-8-18 02:09 PM 發表
曬Q氣, 又製造恐慌

每公斤 120 微克先係超標
消委會同無知黑記 一齊製造恐慌
若按建議食用分量餵哺嬰兒,則超出歐洲食物安全局所定的每日容許攝入量。

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2020-8-18 02:24 PM 發表

若按建議食用分量餵哺嬰兒,則超出歐洲食物安全局所定的每日容許攝入量。
其中一款樣本(BELLAMY'S ORGANIC-ORGANIC INFANT FORMULA)氯丙二醇含量最高,若按建議食用分量餵哺嬰兒,則超出歐洲食物安全局所定的每日容許攝入量。

講緊呢隻, 就係你呢D人, 消委會同黑記, 唯恐天下不亂

原來香港曱甴由細食外國奶粉中晒毒,個個都好低

附件

20200818_ab25000de980729232a4NI4o0n85poSv.jpg(41.91 KB)

引用:
原帖由 張寶成打老虎 於 2020-8-18 02:37 PM 發表

其中一款樣本(BELLAMY'S ORGANIC-ORGANIC INFANT FORMULA)氯丙二醇含量最高,若按建議食用分量餵哺嬰兒,則超出歐洲食物安全局所定的每日容許攝入量。

講緊呢隻, 就係你呢D人, 消委會同黑記, 唯恐天下不亂 ...
咁你咪吊班黑記lor
叫佢地寫能清楚邊一隻lor……呢隻即係邊隻呀……..

ps : 係咪外國brand??? HK市面得15款架jar ???

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2020-8-18 02:39 PM 發表

咁你咪吊班黑記lor
叫佢地寫能清楚邊一隻lor…………..
ps : 係咪外國brand???
超標個隻都唔知乜尼

引用:
原帖由 張寶成打老虎 於 2020-8-18 02:43 PM 發表

超標個隻都唔知乜尼
黑記轉報銷委會結果都唔開名, 咁關人9事
公布結果都唔開名, 黑記驚主人唔開心呀???

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2020-8-18 02:45 PM 發表

黑記轉報銷委會結果都唔開名, 咁關人9事
公布結果都唔開名, 黑記驚主人唔開心呀???
更正
WHO 訂定丙二醇作為食品添加物之每日最大攝取量為25 mg/kg

120 係超標個隻

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]