• 瀏覽: 998
  • 回覆: 15
+4
新冠肺炎第三波疫情持續,二人限聚令、強制戴口罩生效期明日(18日)屆滿,消息指,政府計劃再次延長限制社交距離措施一星期,但正研究微調晚市禁止堂食限制,初步方向是放寬堂食時間至晚上9至10時,維持二人一枱、保持1.5米距離等規定,行政會議明日開會討論。行會成員、飲食界立法會議員張宇人表示,業界已經到達「臨界點」,如禁堂食令持續,飲食業將無法生存,又要求恢復至四人一桌。

二人一檯好過八人零檯

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/政情/511733/新冠肺炎-消息-政府擬放寬晚市堂食至9或10時-限二人一枱

嚴格嚟講呢個唔係叫放寬,呢個係時刻檢討邊d防疫措施有需要而邊d係冇需要,既然冇需要咪取消囉!唔通認為冇需要但為左面子死撐就叫好政府?

講真既然日頭禁堂食都做唔到比市民鬧到仆街,咁夜晚禁唔禁都冇關痛癢啦~因為同樣一枱得2人,反正晚市一定靜過午市,如果咁都認為危險嘅話係咪應該又再改為全日禁堂食呢?……

點都好過唔放寬.

又準備加大確診?!

每日睇記招,d黃記梗問幾時放寬限制。到放寬完瀨左嘢,佢地又轉軚插政府仲乜放寬。記者真喺易做

引用:
原帖由 睇天做人 於 2020-8-17 03:31 PM 發表
又準備加大確診?!
講真既然日頭禁堂食都做唔到,咁夜晚禁唔禁都冇關痛癢啦~因為一枱得2人,晚市一定靜過午市……

引用:
原帖由 sman070707 於 2020-8-17 03:35 PM 發表
每日睇記招,d黃記梗問幾時放寬限制。到放寬完瀨左嘢,佢地又轉軚插政府仲乜放寬。記者真喺易做
所以12/13歲都已經可以做記者囉~

大部份感染都係來自曱甴黑暴,好少來自普通飯聚,黃C永遠害人害物,將美國肺炎周圍傳播。

引用:
原帖由 中國香港001 於 2020-8-17 04:06 PM 發表
大部份感染都係來自曱甴黑暴,好少來自普通飯聚,黃C永遠害人害物,將美國肺炎周圍傳播。
所以咪人見人憎囉…

引用:
原帖由 足智阿拉丁 於 2020-8-17 04:00 PM 發表

講真既然日頭禁堂食都做唔到,咁夜晚禁唔禁都冇關痛癢啦~因為一枱得2人,晚市一定靜過午市……
香港人示範 堂食緊要過抗疫

引用:
原帖由 睇天做人 於 2020-8-17 04:33 PM 發表

香港人示範 堂食緊要過抗疫
咁你要先搞清楚堂食同抗疫有咩關係先啦!

仲有你要搞清楚我係由始至終都支持全日禁堂食的,係班刁民吊晒鬼鬧政府高官坐冷氣房不知民間疾苦,不吃人間煙火,TVB東張西望日日訪問市民狂鬧政府禁堂食,不過唔包括我囉~

引用:
原帖由 足智阿拉丁 於 2020-8-17 04:37 PM 發表

咁你要先搞清楚堂食同抗疫有咩關係先啦!

仲有你要搞清楚我係由始至終都支持全日禁堂食的。
香港人忽然唔識互助 無堂食乜乜柒柒世界未日甘 真係無左政府唔識做人甘

我非常贊成全日禁堂食

我認為一係全日禁堂食,一係限人數就得,冇需要分日頭得夜晚唔得,限果半日係冇意義的,會傳染嘅日頭都會傳染,唔會傳染嘅日頭唔傳夜晚都唔會傳,認為唔應該比晚市堂食嘅人係咪等如贊成全日禁堂食先?

有意見有道理不妨打多幾粒字解釋下你有幾咁有道理,唔好剩係求其打兩粒字去寸人

引用:
原帖由 睇天做人 於 2020-8-17 04:45 PM 發表

香港人忽然唔識互助 無堂食乜乜柒柒世界未日甘 真係無左政府唔識做人甘

我非常贊成全日禁堂食
但全日禁堂食可以講係永不超生,咁夜晚可唔可以好似日頭堂食咁安排?

贊成一樣冇可能出現嘅事都冇意義了,我夠贊成捉晒D暴徒漢奸送晒返大陸受審啦!有咩意思?

我非常贊成全日禁堂食的,有證有據

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]