• 瀏覽: 5,929
  • 回覆: 65
+3
引用:
原帖由 pp49pp 於 2020-8-17 09:37 AM 發表

岸很久。
中美博弈,拿香港作戰埸。
美國最興係你屋企攪亂,唔理輸嬴,你都係得返過爛灘子。
你勁嘅話,咪去返老尾地頭攪事囉。
老美係中國嘅地方搞事,禍害中國人,呢啲叫做人禍。
現在老美自己屋企火燭,疫情搞到一塌糊塗,又出現埋暴亂,簡直就係有天災有人禍。
中國就係俾美國搞唔係自招嘅,但老美呢啲就自作孽,所以老美係受到天譴呀。

北京若想控制香港,最少代價就是一國一制
為什麽要付超高代價來維穩,因為要保持香港一國二制,香港自主不受外國干預

民主自由
=> 人有高低之分
=> 高度競爭性
=> 人品性愈自私自利(功利主義/私利主義),人人想高人一等
=> 過度迷戀紫醉金迷的享樂主義
=> 產生霸凌與歧視 => 暴力問題
=> 商業霸權/地產霸權/官商勾結
=> 民眾無限抗爭
=> 失敗地無法動搖霸權
=> 然後呢?
這真是一個美好的世界?你有沒有被西方洗腦?

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2020-8-18 12:04 AM 發表

老美係中國嘅地方搞事,禍害中國人,呢啲叫做人禍。
現在老美自己屋企火燭,疫情搞到一塌糊塗,又出現埋暴亂,簡直就係有天災有人禍。
中國就係俾美國搞唔係自招嘅,但老美呢啲就自作孽,所以老美係受到天譴呀。 ...
幫助中國發展最大嘅係美,日,港,台。
但共產黨日日歌頌自己,麻醉國民。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2020-8-18 07:41 AM 發表

美日港台係有幫助中國
不過
只限於幫中國成為世界工廠而己
其他的
還是靠中國自己
當然亦有海歸
難道你認為二萬五千里高鐵網絡, 三峽大霸, 微信,5G......... 等等, 都是美日港台幫助的嗎?

引用:
原帖由 pp49pp 於 2020-8-18 07:41 AM 發表

幫助?你係咪搞笑呀,你估呢啲國家無收益呀,白痴先至講得出嚟。
呢啲地方全部都係靠人地嘅血汗工廠,賺取自己嘅利潤,實際上咪就係在奴役緊中國人民。
你呢種人咪就係日日砍頌美、歐、日、台嗰種漢奸走狗囉,成日麻醉自己。
係喎,美國呢啲係好人喎,會幫助中國發展?會就唔駛成日要制裁呢樣制裁嗰樣啦,你講大話真係可以當飯食,做狗做到你咁真係連狗嘅面都俾你丟埋啦。

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-8-16 11:27 PM 發表
https://www.hkcnews.com/article/32516/中美關係-新冷戰-德國-32516/控制小小香港,北 ...
世上最可恨是漢奸走狗賣國賊,老尾肺炎

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2020-8-18 07:48 AM 發表

美日港台係有幫助中國
不過
只限於幫中國成為世界工廠而己
其他的
還是靠中國自己
當然亦有海歸
難道你認為二萬五千里高鐵網絡, 三峽大霸, 微信,5G......... 等等, 都是美日港台幫助的嗎? ...
唔該睇吓鄧小平講過乜啦!

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2020-8-18 11:38 AM 發表

幫助?你係咪搞笑呀,你估呢啲國家無收益呀,白痴先至講得出嚟。
呢啲地方全部都係靠人地嘅血汗工廠,賺取自己嘅利潤,實際上咪就係在奴役緊中國人民。
你呢種人咪就係日日砍頌美、歐、日、台嗰種漢奸走狗囉,成日麻醉自己。
係喎,美國呢啲係好人喎,會幫助中國發展?會就唔駛成日要制裁呢樣制裁嗰樣啦,你講大話真係可以當飯食,做狗做到你咁真係連狗嘅面都俾你丟埋啦。 ...
有收益就唔叫幫助?
難怪一朝得志就語無倫次啦!

引用:
原帖由 pp49pp 於 2020-8-18 12:20 PM 發表

有收益就唔叫幫助?
商業活動就用幫助別人咯

事實系美國全面打壓中國
中國要美國付出代價,清理在美國在香港的利益和勢力
引用:
原帖由 pp49pp 於 2020-8-17 09:37 AM 發表

岸很久。
中美博弈,拿香港作戰埸。
美國最興係你屋企攪亂,唔理輸嬴,你都係得返過爛灘子。
你勁嘅話,咪去返老尾地頭攪事囉。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2020-8-18 12:20 PM 發表

有收益就唔叫幫助?
西人國點解在中國設工廠呀
貪中國的廉價勞工
低地價
低環保門檻.......等等乍
真係為你中國的進步咩
咪on9啦
話幫助不如話中國幫西人公司避過環保門檻
西人國只係想中國永遠做世界工廠, 自己就坐享其成乍
而部份香港人只係想永遠北上叫雞包二奶吃喝玩樂都平一截, 但北上打工人工就高香港二三倍.

中國目前的成就
最終都係靠中國人自強呀

引用:

有收益就唔叫幫助?
哈哈哈,怪唔得美國幫助了咁多國家了,搞到全球金融問題,收割幾多人地國家的財富與資源,都叫幫助嘛。
幫助喎,唔係中國嘅人肉工廠,俾佢地剝削有佢地咁多收益?
如果係咁講,咁啲商家就邊會剝削工人呀,係幫助佢地添,你真係應該要多謝嗰啲無良商家。
香港地產商邊有地產霸權呀,係幫助香港人置業喎,香港人點會有居住問題呀,係啲人唔接受地產商幫助之嘛。
所以,以你呢種邏輯,啲窮人就抵死啦,啲有錢人明明幫助佢地賺到錢,唔夠錢用肯定就係佢地自己問題囉。
你呢啲就真係一朝得志語無倫次了,乜嘢叫做幫助呀,賺取高昂利潤壓榨他人都叫幫助呀。嗱,中國對嗰啲落後國家嘅就真係幫助啦,自己賺到錢嘅同時,都真係幫埋人地發展,做好基礎建設。以你嘅標準,呢個世界就唔會有無良嘅商人,無良嘅國家。
仲有呀,呢啲國家自己享受清新嘅空氣,來幫助中國人呼吸污濁的空氣,享用污染的水源嘛。幫助喎,唔知點解又唔幫助埋解決呢啲問題呢?唔該唔好同我嚟呢套啦,好虛偽呀,利用中國勞動力同市場咪認囉,扮到咁清高好假啫。請問你,如果中國沒有這麼便宜的勞動力,沒有這麼龐大的市場,呢啲國家願意來投資嗎?

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-8-17 08:44 PM 發表

盧子健你都唔識?
驢子腱?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]