• 瀏覽: 1,314
  • 回覆: 19
第三波新冠肺炎疫情持續,不少街市接連爆疫,生意也由此一落千丈。政府雖推出兩輪抗疫基金,惟杯水車薪,且不少檔主因各種原因難受惠。食環署下街市亦面臨苦況,有花園街生果檔主指兩輪基金都未受惠,連月來生意連三成都無:「夏天熱,生果賣一半,爛一半。」有菜檔檔主亦表示,原先有七成生意來自附近酒樓和食肆,政府限聚令和禁堂食等政策實行後,生意只剩下兩、三成,「根本蝕少當贏。」

其實 D 人唔出街食,轉去街市買菜煮飯,條數咪一樣,全香港一樣咁多人食飯架啦。我自己去街市 (室外) 買餸,人仲多左……可能室內有 D 影響。
況且賣比 C 9 價錢仲高過比酒樓,點解生意會跌咁多?

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/511512/新冠肺炎-食環署街市生意一落千丈-生果檔主-賣一半爛一半

引用:
原帖由 自閉兒 於 2020-8-16 20:03 發表
第三波新冠肺炎疫情持續,不少街市接連爆疫,生意也由此一落千丈。政府雖推出兩輪抗疫基金,惟杯水車薪,且不少檔主因各種原因難受惠。食環署下街市亦面臨苦況,有花園街生果檔主指兩輪基金都未受惠,連月來生意連三成都無:「夏天熱,生果賣一半,爛一半。」有菜檔檔主亦表示,原先有七成生意來自附近酒樓和食肆,政府限聚令和禁堂食等政策實行後,生意只剩下兩、三成,「根本蝕少當贏。」

https://cdn.hk01. ...
藍C話:又係曱甴做成!

引用:
原帖由 markodick 於 2020-8-16 08:08 PM 發表
藍C話:又係曱甴做成!
果然專講講事實

據本人到街市買餸所見,生意是有的,並非一落千丈咁差,佢係咪想搲政府爛腳

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2020-8-16 20:10 發表

果然專講講事實
老藍話:扯唔起旗都係曱甴所為。

大部行業都係捱L緊啦, 淨係得你街市生意咩!

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2020-8-16 08:11 PM 發表
據本人到街市買餸所見,生意是有的,並非一落千丈咁差,佢係咪想搲政府爛腳
咁做生意有風險係正常喎……政府又無唔比你做生意!

即係賺開20萬一個月,衣家得10萬…………都真係一落千丈

引用:
原帖由 banjo. 於 2020-8-16 08:20 PM 發表
大部行業都係捱L緊啦, 淨係得你街市生意咩!
有 D 行業好生意過之前都叫左救命先!

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2020-8-16 08:11 PM 發表
最好錢途就係街市仲加價添佢哋貪得無厭

街市好好生意喎,前日六點未夠去到D龍蝦就賣晒

唔嗌生意差就R唔到補貼

即係經濟好到個個去 citysuper 買餸,唔去市政街市!?

引用:
原帖由 自閉兒 於 2020-8-16 08:03 PM 發表

https://cdn.hk01. ...
自己地方自己清理,環境汙糟邋遢梗係疫情爆發啦 ! 乜嘢都要賠,乜嘢都要支援,不如執鳩咗佢啦。

食水太深,租平過外面,貨吳見平
引用:
原帖由 綠腳趾 於 2020-8-16 08:10 PM 發表

果然專講講事實

主題標籤 #新冠肺炎
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]