• 瀏覽: 4,086
  • 回覆: 77
+4
第三波疫情持續,政府擬政府擬推出「港版健康碼」,又在西營盤中山紀念公園體育館設立臨時氣膜實驗室。有多名區議員今日到體育館外示威,反對政府推行...

整個測試是「自願」性質,不喜歡大可不參予,這不就是「民主社會」下各自修行嗎?

區議員這樣做,是否干涉及侵害市民的自身權利,這也算是民主?

為未來一年的垃圾局選票💰💰而增加見報,本無可厚非,但請不要干涉及侵害市民的「自由選擇權」😡😡😡

新聞來源連結:
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1847494/即時-港聞-區議員中山紀念公園外示威反健康碼-警票控違限聚令

整個測試是「自願」性質,不喜歡大可不參予,這不就是「民主社會」下各自修行嗎?🤔

區議員這樣做,是否干涉及侵害市民的自身權利,這也算是民主?😒🙄

為未來一年的垃圾局選票💰💰而增加見報,本無可厚非,但請不要干涉及侵害市民的「自由選擇權」😡😡😡

黑渣區已完

引用:
原帖由 Denningvicki 於 2020-8-16 04:21 PM 發表
整個測試是「自願」性質,不喜歡大可不參予,這不就是「民主社會」下各自修行嗎?🤔

區議員這樣做,是否干涉及侵害市民的自身權利,這也算是民主?😒🙄

為未來一年的垃圾局選票💰💰而增加見報,本無可厚非,但請不要干涉及侵害市民的「自由選擇權」😡😡😡 ...
支持樓主嘅睇法。

健康碼原意是將某患者出入過的地方,用最快時間找出在相同時段,相關地方出入過的人士出來進行檢測,絕對是一個保障市民健康既好政策。
唔想參加既就唔好參加,唔好阻要參加既市民。

引用:
原帖由 超級黃色黑頭 於 2020-8-16 04:24 PM 發表

支持樓主嘅睇法。
垃圾局/區議員若減薪50%,或可吸引一班真正為民主 (不是為高薪)的政客加入🙄😒😅

引用:
原帖由 SiuAlvin 於 2020-8-16 04:28 PM 發表
健康碼原意是將某患者出入過的地方,用最快時間找出在相同時段,相關地方出入過的人士出來進行檢測,絕對是一個保障市民健康既好政策。
唔想參加既就唔好參加,唔好阻要參加既市民。 ...
整個計劃都是自願,為何要阻止😡

引用:
原帖由 Denningvicki 於 2020-8-16 04:30 PM 發表

垃圾局/區議員若減薪50%,或可吸引一班真正為民主 (不是為高薪)的政客加入🙄😒😅
年青時對民主有幢景,大咗才知民主有好多漏洞及黑暗面,好易被政棍利用求私利

議員會否將罰款當日常開銷

引用:
原帖由 Peter_H 於 2020-8-16 04:34 PM 發表
睇來只是一直處於找出患病人的皆段
而沒有能力找出給人用的解藥

啫係去診所睇症⋯醫生確認有病後~只收錢冇藥給醫~蹆住叫你走 :') ...
應是777安排睇病,市民「自願」性質地參予/不參予,但政棍話病人資料會送中,阻止市民繼續睇病 (不管市民個人意願),

民主運動也到此境地,不是按市民自由意願而行,是要按政棍意願而行😡

引用:
原帖由 Denningvicki 於 2020-8-16 04:31 PM 發表

整個計劃都是自願,為何要阻止😡
九七前,行政、司法、立法向來獨立。區議員有什麼權力去阻止,不過現今香港社會不消提喇。垃圾當道。

大佬大大隻字讀清楚邊個區議員害民弱智,每個人都唔想醫院,消防局,救護站,垃圾站在自己居住的附近,但又個個都有需要的。甘放在那裏最適當呢?當然禮賓府啦?一個夠嗎?甘中聯辦囉!埋d甘自私自利嘅狗,啊,對唔住狗都好過佢。啊!你你有份選佢嫁?閣下嘅要求真係低。起碼作為區耳猿,一早擺張檯係門口睇吓d街坊,老人家,大媽,小盆友識唔識採樣及如何地安全去替人採樣本,點去登記,點樣交樣本樽先啦。俚d叫急市民街坊所急。無資源,問下當區民政專員啦。都無,張建忠囉,再唔夠林鄭,都唔得,中聯辦,唔係叫警務署長係區耳會呀。都唔知到自己角色。狗捉老鼠。母雞司晨。罪過,罪過。

人家都進行得如火如荼,佢仲嚟搞示威,黐尻線

荃灣區議會譚凱邦去西營盤示威

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]