• 瀏覽: 4,551
  • 回覆: 102
引用:
原帖由 小魔怪 於 2020-8-17 01:02 PM 發表

呢個世界講實力,福克蘭事件理論上可以話係英國有問題,現實嚟講問題在於阿根廷,你夠惡就唔會有福克蘭問題
其實你地講嚟講去都冇道理可言
係咪?

熱賣及精選
引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-8-17 01:09 PM 發表

其實你地講嚟講去都冇道理可言
係咪?
道理講到最後都要有實力支持,呢個係現實問題

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-8-17 01:08 PM 發表

唔係淨係我叫你貼link
你啲抹黑人文章貼唔貼都罷
你就抹白
唔貼啦🤣

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 前往可愛的菠菜 於 2020-8-16 03:25 PM 發表

🤔九段線的確係太遠,佔太多海洋,在其他國的海洋對外。
但的確有歷史說明中國有主權地位,
其他國家的歷史同世界歷史又不充足顯示他們有主權。

咁我可唔可以話非洲同俄羅斯土地太多?太大?大遠?遠到在其他國家的邊境上。

🤔土地可以,但海洋唔可以?
陸地用一種計分同分類,海洋又用其他方法分類,
看看大家對空間的觀點。

即是理俄羅斯首都太遠的土地,就不應該是俄羅斯的?
加上沒有俄羅斯人居住。 ...
你想講南海係俄仔既?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2020-8-17 10:02 AM 發表

關島離美國唔遠咩?美國都佔咗大半個太平洋,日本人都因戰敗而忍氣吞聲。九段綫中國明朝已經有海圖註明中國嘅,南海所有小島淺灘中國明朝已有名稱,也有中國漁民去作業,當時美國都未出世,也未有聯合國,更加無國際海洋法,誰先佔有誰擁有係國際承認,無得嘈,要打破默規重新洗牌只能戰爭,馬拉佬想同中國開戰咩? ...
張圖仲劃左好多國家係度添

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-8-17 09:48 AM 發表

嗱,嘢就唔好夾硬撈埋甚至調轉講
首先南海咁大唔係你門口
你亦冇喺人領土插甚麽旗
有冇片?
人地千島之國,出面島礁有人插支旗就話係佢領土?
咁講係非法
美帝就唔同
依法移民美洲大陸同化印弟安人
你大6古時才是不斷侵略爭奪屠殺掠地
除非你退返疆藏出嚟
否則你有乜資格話人依法建國
呢啲嘢古代係咁做
問題係有人21世紀仲講埋啲咁嘅嘢 ...
美洲本來係屬於印弟安人,殺左好多印弟安人,吾係靠乜野同化。白人係由英國過去。

就算現時嘅加洲,原本係墨西哥土地,係戰敗割地的。夏威夷王國亦係美國商人連同美軍陸戰隊推翻後,才加入美國成為一個洲的。

美國立國其實就係奉行弱肉強食,勝者為王的原則。

引用:
原帖由 ray99hk 於 2020-8-17 01:39 PM 發表

美洲本來係屬於印弟安人,殺左好多印弟安人,吾係靠乜野同化。白人係由英國過去。

就算現時嘅加洲,原本係墨西哥土地,係戰敗割地的。夏威夷王國亦係美國商人連同美軍陸戰隊推翻後,才加入美國成為一個洲的。

美國立國其實就係奉行弱肉強食,勝者為王的原則。 ...
如果中國要撒出新彊西藏,那麼同樣道理,澳洲、新西蘭、加拿大和美國的白人都要把領土歸還原住民,返回祖先的老家了。

如果我們接受先佔原則,接受弱肉強食原則,則中國在南海諸島應用此等原則為何不可呢?

中國聲稱11段線和9段線時,遠早於1982年通過的聯合國海洋公約。

冇朋友

鏡花水月

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ray99hk 於 2020-8-17 01:53 PM 發表

如果中國要撒出新彊西藏,那麼同樣道理,澳洲、新西蘭、加拿大和美國的白人都要把領土歸還原住民,返回祖先的老家了。

如果我們接受先佔原則,接受弱肉強食原則,則中國在南海諸島應用此等原則為何不可呢?

中國聲稱11段線和9段線時,遠早於1982年通過的聯合國海洋公約。 ...
如果我們接受美國白人、澳洲白人幾百年前侵佔回來/霸回來的領土為固有領土,則同樣原則,南海諸島也可視為中國固有領土。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-8-16 11:24 AM 發表

美國政府上月首次在南海領土爭議問題上表明立場,美國國務卿蓬佩奧公開否認中國在南海「九段線」主張後,彭博社報道,馬來西亞亦否定中國在南海的海上權利主張,罕見地公開批評其最大的貿易夥伴。 中方已多次重申中

https://static01-proxy.hket.com/res/v3/image/content/2720000/2723764/2020_1024.png

先前只係害怕赤共
敢怒不敢 ...
既然你老美系咁辛苦遠道而來咁都要係咁2出下聲附和下嘅

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-8-17 09:48 AM 發表

嗱,嘢就唔好夾硬撈埋甚至調轉講
首先南海咁大唔係你門口
你亦冇喺人領土插甚麽旗
有冇片?
人地千島之國,出面島礁有人插支旗就話係佢領土?
咁講係非法
美帝就唔同
依法移民美洲大陸同化印弟安人
你大6古時才是不斷侵略爭奪屠殺掠地
除非你退返疆藏出嚟
否則你有乜資格話人依法建國
呢啲嘢古代係咁做
問題係有人21世紀仲講埋啲咁嘅嘢 ...
賤人見得多但有你咁賤都係第一次。白人合法移民北美並同化當地土著呢啲咁冇人性嘅嘢你都噏得出。鬼唔望第日有班人衝入你屋企強姦你老母然後話佢地係屋主跟住殺撚埋你霸埋你老婆。

班友仔已開始選擇勝算高的一方⋯做同伴了 

西人有可口可乐,佢有可防可控

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-8-17 09:36 AM 發表

你係咪想講福克蘭?
人地英國住緊人
唔係英國領土係咩?
咁中國都有漁船,軍艦係度

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-8-17 10:20 AM 發表

你講句句都係流:
首先美帝冇霸咗個太平洋
你註明或改個名係唔構成佔有
否則西人一早佔咗太平洋大西洋各大洋好似你講咁
西人真係霸左成個太平洋同大西洋

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-8-17 11:49 AM 發表

有料就貼出嚟
例如聯合國承認
因為硬膠部都冇料1路唔敢講
冇料靠鬧人只會顯得自己更冇料
我而家唔係同你講太平島
亦唔係評論性字眼屌美帝煽動便是
你即係話美帝霸主有權俾咗個海你係咪?
唔好唔記得係你求美帝唔好干涉領土爭議
咁你以大欺小又話和平協商又話唔存在領土爭議
人地小國唔妥你係正常
咁你仲要霸埋個公海,美帝干涉你係應該囉 ...
二戰戰敗國交還所有戰爭霸既地地,南海就係啦

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]