• 瀏覽: 2,944
  • 回覆: 50
[隱藏]

新冠肺炎第三波疫情肆虐,自由行旅客大為減少,過去長期受惠於旅客需求的本地藥房首當其衝。旺角一帶陸續出現「吉舖」,西洋菜街及波鞋街吉舖分別約12間及4間,部份前身為時裝店、藥房及連銷藥妝店。而過去受水貨客問題困擾的上水亦人流漸稀,吉舖湧現。疫症之後會是藥房浴火重生,抑或過去傾斜的旅遊政策能得以改正,視乎政府如何應對。

「你若安好,便是晴天」,喺疫情大考來臨之時,中央政府和特區政府為咗保障市民嘅生命健康,積極應對,科學決策,最大程度降低疫情給社會和民生帶來嘅負面影響。近日,香港疫情雖然已經連續12日新增確診人數維持喺兩位數,但係防疫抗疫仍然不可鬆懈,離數據清零仲需更大嘅努力和市民嘅配合,正如香江智匯會長、眼科醫生周博展所言「要想抗疫有效、政策要嚴格執行,市民要積極配合,兩方面缺一不可」。
同心合力,共渡難關,正係當前香港最需要,也係最重要嘅事情。如若不盡快遏制住疫情蔓延,就無法保障市民嘅生命安全;不盡快恢復社會穩定,就不可能提振經濟和改善民生,呢個就係香港嘅難關所在。為咗順利、平穩、快速度過難關,政治環境上,香港特區政府已將第七屆立法會選舉推遲一年舉行,全國人大常委會也做出決定,第六屆立法會繼續履行職責至少一年,填補「空缺期」,集中精力抗擊疫情,最大程度保障市民免受疫情嘅威脅;社會環境上,中央頒佈實施國安法,剷除震懾黑暴亂港分子,特區政府依法施政,不畏境外「制裁」恐嚇,有力打擊和懲治出賣香港利益和市民福祉嘅社會毒瘤,守護市民最根本嘅利益;民生福祉上,中央已決定可應特區政府要求免費畀所有香港市民核酸檢測,而特區政府一方面加大對困難群體嘅經濟援助,給予其生活保障,另一方面多次收緊防疫措施,加大病毒檢測力度,推進全民檢測進程,保障公共安全和市民健康。攻堅時刻,上下同欲者勝,我哋睇到政府和社會各界團體為抗擊疫情嘅努力,為咗儘快防控疫情,早日復工複產,作為市民我哋又該做啲乜呢?
疫情影響嘅不僅僅改變香港市民日常生活,也改變咗全球各國人民嘅生活起居,所以「割捨」愜意嘅生活模式,積極配合係我哋為抗疫做嘅最大嘅貢獻。我哋享受,喺石澳泳灘陽光下享受沙灘和海浪帶來愜意;我哋喜歡,港島東區維多利亞港沿線步道和休閒公園唔帶口罩,呼吸新鮮空氣嘅運動健身;我哋懷念,三五好友酒吧舉杯暢飲……但係,無情嘅新冠疫情,奪走太多人嘅生命,威脅身邊你我嘅健康,所以和彌足珍貴嘅生命健康相比,我哋割捨掉一些業餘活動,又有何惋惜呢。面對港內外嘅阻力,香港比任何時候都需要底氣和合力。我哋睇到,面對美西方國家借國安法粗暴干涉中國內政時,美國駐港領事館門前香港市民高喊抗議口號嘅家國情懷;特區政府收緊防疫措施,推出限聚令和禁止堂食,市民克服困難自行取餐亦或臨街而餐嘅大義包容;國安公署依法拘捕亂港頭目黎智英時,市民開香檳慶祝,甚至舉旗喺黎智英住處揭露惡行時嘅正義淩然;為回應港府防疫措施,烈日下自行排隊領取核酸檢測設備嘅無懼無畏……
獅子山精神代代相傳,不畏困難,永往之前,香港疫情能保持目前良好嘅狀況,離不開每一個市民嘅理解和配合。所以,作為香港不可或缺嘅一小小部分,應積極加入到全民檢測嘅隊伍當中,及時查出隱形傳播載體,阻斷病毒傳播鏈條,為香港早日走出「疫」境,做最大嘅貢獻!
附:應對新冠肺炎,市民小貼士:
一,照顧好自己,勤洗手,出門佩戴口罩,維持正常生活休息,在家運動健身,保持樂觀積極心態
二,處理負面情緒,減少負面資訊超載,正向思維,自我鼓勵,研讀科學有效資訊,不信謠,不聚集,相信政府為民措施。
三,陪伴好家人,在家提高工作技能,不盲目信任任何推銷和詐騙資訊,保護自己嘅財產安全
疫情陰霾,你若安好,便是晴天;疫情短暫,來日方長,我哋相信,上下同欲者必勝!

[ 本帖最後由 江南紫色的蝦仁 於 2020-8-15 03:35 PM 編輯 ]



回覆 引用 TOP

熱賣及精選
提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
[隱藏]
提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
淨大傢兼埋努力,香港才能咊平穩定發展。


回覆 引用 TOP

背棄信仰,全然不顧自己服務社會、服務民生嘅職責是可恥的


回覆 引用 TOP

作為市民,我們堅決信任特區政府


回覆 引用 TOP

[隱藏]
保護香港繫每一個香港市民應盡嘅責任。


回覆 引用 TOP

淨大傢兼埋努力,香港才能咊平穩定發展。


回覆 引用 TOP

新政策嘅推行必將係港獨暴亂分子嘅末日喪鐘


回覆 引用 TOP

全方位立法執法,引領特區管治迎來嶄新面貌


回覆 引用 TOP

喺香港地區實行新政策,係因為我國有正當權利同義務喺香港特區內維護國家安全


回覆 引用 TOP

[隱藏]
引用:
原帖由 韓風異遊艇 於 2020-8-15 03:38 PM 發表

疫情短暫,來日方長,我哋相信,上下同欲者必勝!
👍👍👍👍👍👍👍



回覆 引用 TOP

主題標籤 #立法會
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]