• 瀏覽: 46,772
  • 回覆: 822
+13
台海局勢升溫之際,台灣周五(14日)落實向美國軍火公司洛歇馬丁採購66架F16戰機,總值620億美元(約4836億港元)

舊年仲講緊上限2500億台幣=唔到100億美金, 今日就去到600幾億美金?
呢個夠買600架F35或者300架F22, 成條F22生產線搬過台灣都夠有突!
呢個可能中華民國成立以來最大嘅勒索案+騙案!?

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/amenews/20200815/bkn-20200815081734994-0815_00972_001.html

買埋啲美國即將淘汰的戰機。

傳聞好L多都係老作.

引用:
原帖由 banjo. 於 2020-8-15 09:12 AM 發表
傳聞好L多都係老作.
外媒都有報導

https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-08-14/u-s-formalizes-f-16-jet-sale-to-taiwan-with-china-tensions-high

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2020-8-15 09:07 發表
台海局勢升溫之際,台灣周五(14日)落實向美國軍火公司洛歇馬丁採購66架F16戰機,總值620億美元(約4836億港元)

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/amenews/20200815/photo/bkn-20200815081734994-0815_00972_001_01b.jpg?20200815084319

舊年仲講緊上限2500億台幣=唔到100億美 ...
美國等錢洗係咁啦

620億美元,菜菜子今次發啦

620億美金多買幾個包飛機嘅航母戰鬥群, 真係可以打好多飛機
呢D F16好可能起飛機墳場拎出來加要工清潔下就賣
引用:
原帖由 刺客禁言 於 2020-8-15 09:18 AM 發表
66架咁多
老美D機可以一個架打十架ga wor
想做乜?

引用:
原帖由 BritHK1842 於 2020-8-15 09:19 AM 發表

你試下叫雜種去求購睇下美國賣唔賣?
美國戰機唔係你想買就買,盟友限定還要排隊輪候,係台灣軍方主動搵美國去傾先買得到
中國自己生產的戰機一d都唔差過美國戰機為什麼要去同美國買?

中國嘅殲20都係1~2億美金, 俄羅斯嘅Su-57都係2億, 買陳年二手貨要9億一架?
引用:
原帖由 BritHK1842 於 2020-8-15 09:19 AM 發表

你試下叫雜種去求購睇下美國賣唔賣?
美國戰機唔係你想買就買,盟友限定還要排隊輪候,係台灣軍方主動搵美國去傾先買得到

外媒報導都未必係真, 係真就唔使用個'傳'字.

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2020-8-15 09:07 AM 發表

?20200815084319

舊年仲講緊上限2500億台幣=唔到100億美 ...
你唔知呆灣係戰機維護中心咩?高科技軍備重重保護,強國統一是痴人說夢。

台灣嘅幻影2000天價買返來, 你問下重有幾多架飛得起?
引用:
原帖由 buomjwit 於 2020-8-15 09:24 AM 發表

你唔知呆灣係戰機維護中心咩?高科技軍備重重保護,強國統一是痴人說夢。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]