• 瀏覽: 4,296
  • 回覆: 43
+8
引用:
原帖由 derek2020 於 2020-8-15 09:43 AM 發表

我不是說了嗎?  他是一個在殖民文化影響下的可憐人.

住在一個地方, 郤又被教導要憎恨這個地方的政府
身為中國人, 身上有著中國人的DNA, 郤要仇視自己的祖國, 自己的民族
以為真有二百幻人, 以為真有731, 以為可以煲底相見, 但現實又不似預期
想攬炒, 但根本承受不起攬炒的後果
想離開, 但又俾人當羊祜 (正所謂, 人離鄉賤.  去到彼方, 也不過是個二等公民.  在 ...
你覺得中國人有責任要鍾意中國

引用:
原帖由 maldini1967 於 2020-8-15 07:57 PM 發表

非常同意,太多教學人,連課題都未識,就去大肆宣揚自己個人政治意向,根本害死學生
如果宣揚親中的個人政治取向呢

引用:
原帖由 breadstick 於 2020-8-15 01:02 PM 發表

咁根本已經有預設立場

總之凡憎中國嘅都係基於誤解

了解咗中國就一定會鍾意

無可能了解完都唔鍾意

係咪咁

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-8-15 10:06 PM 發表

咁根本已經有預設立場

總之凡憎中國嘅都係基於誤解

了解咗中國就一定會鍾意

無可能了解完都唔鍾意

係咪咁
廢話.

引用:
原帖由 breadstick 於 2020-8-15 10:06 PM 發表

廢話.
咁有無可能深入而正確地認識中國但仍然憎中國呢

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-8-15 09:43 PM 發表

你覺得中國人有責任要鍾意中國
我沒有說過這是責任,你也沒有責任要鍾意自己的祖國。

但正如我所說,活在中國地方郤憎恨中國,身懷中國人DNA郤痛恨中國人,當自己是同胞的地方住不下去,最後郤要住在把自己當是二等公民的地方。幾經艱辛,終於捱過一百年被殖民的日子,自己郤寧願去移民。

這個人,很可憐。

引用:
原帖由 derek2020 於 2020-8-15 01:03 AM 發表
今日, 為咗想瞭解一下, 黃暴之亂既起源, 就去睇咗本講通識科既書.

雖然, 本書既作者, 係一個黃人, 但撇除有關立場既內容, 通識科既原意, 其實係好有意義, 好有突破性的.

香港教育一直為人詬病的最核心問題, 就係填鴨式教育.  我地香港人咁多年來, 一直諗盡好多方法, 想去改變呢個文化(有句宣傳標語, 應該好多人都聽過, 就係求學不是求分數), 但奈何成效皆微.  通識科, 就 ...
語重心長,可惜曱甴都係腦殘 咁多字佢哋係唔會睇嘅,更不懂得思考🤔🤔

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-8-15 01:20 AM 發表

如果有人經過獨立思考之後仍然好憎中國

你會怎樣評價他
用括約肌思考?🤔🤔

引用:
原帖由 cortet 於 2020-8-15 09:10 AM 發表
問題是: 通識教育訓練學生思想方法,  這是應該肯定的教學方向.
奈何教師的水平和教材的編寫, 再加上大部份學生入世未深, 不懂複雜的政治(很多成年人也如此), 後果是災難性的. ...
中,一代人已被洗至腦殘😅😅

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-8-15 10:49 PM 發表

其實我好戥你可憐,香港係中國一部份,中共就係香港人老闆,佢一立國安法,無人可以say no,成堆黃絲排隊被拉!
你憎中國,但又活在中共管治下,除了可憐,還有甚麼?

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-8-15 01:20 AM 發表

如果有人經過獨立思考之後仍然好憎中國

你會怎樣評價他
說明你天生賤骨頭,你骨子裡流淌着漢奸的血脈,改變不了的,因為那是你的基因

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-8-15 10:49 PM 發表

上次看到你在投訴版 哀嚎、下跪、求版主解禁,好卑賤的樣子啊

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]