• 瀏覽: 9,128
  • 回覆: 140
+4
冤有頭,債有主,人窮思舊債,國民黨依家仲喺台灣,要追好追喇,遲啲國民黨摺埋,更加搵唔到人認頭呀
買國家債券係有風險㗎,如果美國一個唔覺意,畀人滅咗,或者國家破產,佢啲國債就凍過水,追都無得追㗎啦,依家中國持有咁多美債,都唔係咁穩陣咋

呢隻臭西美參議員同仇中L一樣, 都係咁智障.

收回台灣先講。美國又有台灣關係法,又要中國還債!

阻人認仔,又要人俾返奶粉錢你!

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2020-8-14 10:38 PM 發表
冤有頭,債有主,人窮思舊債,國民黨依家仲喺台灣,要追好追喇,遲啲國民黨摺埋,更加搵唔到人認頭呀
買國家債券係有風險㗎,如果美國一個唔覺意,畀人滅咗,或者國家破產,佢啲國債就凍過水,追都無得追㗎啦,依家中國持有咁多美債,都唔係咁穩陣咋 ...
咁你覺得臺灣係咪中國一部份

引用:
原帖由 蟑螂媽媽係天使 於 2020-8-14 11:42 PM 發表
台灣唔係成日話自己係國家咩?點解自己國民黨借錢唔還架。
咁即係話香港應該回歸中華民國,而唔係大陸?

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-8-15 12:49 AM 發表

中華人民共和國大可不認民國的債,不過中國的正朔不再是佢地繼承。
美國大可重新承認中華民國為中國的正朔。
同意

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-8-15 12:58 AM 發表

咁你覺得臺灣係咪中國一部份
黨國不分.
國民黨借就是國民黨還, 不是中國、中國人還.

咪印翻d清朝卷佢咯話時話係尾國打咗咁多次官司,次次都輸到甩look,你唔悶,律師都悶

乜L都自古以來,咁就自動繼承

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-8-15 12:49 AM 發表

中華人民共和國大可不認民國的債,不過中國的正朔不再是佢地繼承。
美國大可重新承認中華民國為中國的正朔。
債可以認,真係佢借既,或者上手真心當係債券賣出,下手又真心當係債券買返黎既,就得
呢D官司英美又唔係未打過,你當係廢紙咁買返黎,就唔可以再追

仲有,到期時債券持有人無向當時美國承認既中國政府追討,係佢地自己問題,點追都只會償還到期既本息,一定唔會計通漲
呢D係金融常識,唔係萬一有人渣住已到期既三十年美國國庫券唔收錢,將來老屈美國政府繼續比息,點算?
香港D 戇鳩仔活係井底,唔知做壞規矩係可以令美國乃大鑊
美國佬寧願明搶都唔會開呢D 壞先例,白宮班智將點都高香港D 戇鳩仔幾皮。

主題標籤 #新冠肺炎
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]