• 瀏覽: 2,127
  • 回覆: 32
美國突然公布以色列與阿聯酋達成和平協議                                 2020/08/14 09:27                                  【有線新聞】美國總統特朗普突然公布以色列與阿聯酋達成和平協議的消息。白宮官員透露,可能會再多一個阿拉伯國家數天內也這樣做。以色列將暫停吞併西岸部分土地的計劃,但強調此選項仍存在。
特朗普在白宮宣讀聯合聲明:「我要感謝以色列和阿聯酋的領袖,以勇氣和領導力達成這重大協議,將稱之為亞伯拉罕協議。」
陪同特朗普的分別有其女婿、專責推動中東和平的白宮高級顧問庫什納,財長姆欽等官員。
美國駐以色列大使弗里德曼則解釋,協議以亞伯拉罕命名,是因為他是基督教、猶太教及伊斯蘭教公認的祖先,亦即伊斯蘭教的易卜拉欣,象徵團結的可能性。
特朗普說笑指原有另一想法:「我想稱之為特朗普協議,但我不認為傳媒能明白。」
以色列總理內塔尼亞胡形容,以色列與阿拉伯世界的關係進入了新時代。他原定7月推動吞併西岸部分巴勒斯坦人土地,但一直延期,未有落實。現時同意將暫停計劃,但內塔尼亞胡強調並非廢除,有殖民區領袖批評他背叛。

新聞來源連結:
http://cablenews.i-cable.com/ci/videopage/news/32849

好似好x大單野咁wor,冇人開post ???

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2020-8-14 03:34 PM 發表
以色列將暫停吞併西岸部分土地的計劃,但強調此選項仍存在 ...
本來就難以實行

以色列係上帝所選子民,有權去侵占別人土地?

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2020-8-14 03:34 PM 發表
美國突然公布以色列與阿聯酋達成和平協議                                 2020/08/14 09:27                                  【有線新聞】美國總統特朗普突然公布以色列與阿聯酋達成和平協議的消息。白宮官員透露,可能會再多一個阿拉伯國家數天內也這樣做。以色列將暫停吞併西岸部分土地的計劃,但強調此選項仍存在。
特朗普在白宮宣 ...
和咩議 ? 阿聯酋喝停內塔不準吞併巴勒斯坦,內塔跪低就真..

引用:
原帖由 13個加速馬達 於 2020-8-14 03:58 PM 發表
以色列係上帝所選子民,有權去侵占別人土地?

當年有人打算把中國的東三省給猶太人建國。
如果成真,你估有無中國哈馬斯或中國真主黨出現呢?

引用:
原帖由 chilawytk 於 2020-8-14 04:42 PM 發表

當年有人打算把中國的東三省給猶太人建國。
如果成真,你估有無中國哈馬斯或中國真主黨出現呢?
以色列亡國,中國係有猶太人聚居,不過已經被同化!

如果冇外來勢力干擾,就算俾猶太人建國東北三省,只要貿易接觸,好容易被中國同化!

最近ㄧ箭梅都橫掃歐美,如果正經交流,唔妖魔化,中國文化怕過誰?

呢個時候公佈
無非係想沖散拜登果邊確定副手人選既消息帶來既造勢
以色列立國以及發展史
充滿血腥
霸佔人地國家 食埋人地個聖地
點解人地咁仇視佢地 唔係無因

人哋兩個國家嘅事,關你老尾L事咩!

和平就好

咪又係劇本

引用:
原帖由 13個加速馬達 於 2020-8-14 06:20 PM 發表
以色列亡國,中國係有猶太人聚居,不過已經被同化!
如果冇外來勢力干擾,就算俾猶太人建國東北三省,只要貿易接觸,好容易被中國同化!
最近ㄧ箭梅都橫掃歐美,如果正經交流,唔妖魔化,中國文化怕過誰? ...
中國人貪生怕死,即使東北三省被人分割出去,建立猶太國,也不會出現中國哈馬斯或中國真主黨。
只會是: 大量中國女人爭相嫁給猶太人。

引用:
原帖由 martin101 於 2020-8-14 06:40 PM 發表
和平就好
其實係什葉派v遜尼派鬥爭更激烈既前奏,根本唔代表和平

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]