• 瀏覽: 23,283
  • 回覆: 356
+8
引用:
原帖由 輪皇 於 2020-8-14 10:55 AM 發表
你知唔知瑞士是全世界最大的洗黑$國家?
唔好話洗黑錢,係幫助所有$$有個安全嘅居所姐🤔🤔

2013年維基解密「中國密件」曾披露重磅消息,其中幾條值得關注:

一、中共高官在瑞士銀行大約有5000個帳戶,三分之二是中共中央官員。目前還有150個名字尚未確認,估計是家眷。部級以上和大多數的中央委員,幾乎人人有分。

二、香港是中共高官國際洗錢的主要途徑。北京充份利用香港自由港的法律特權,各派系都有自己的銀行和經手處理的人,如江澤民與唐英年友好,曾慶紅與曾蔭權友好等。

三、2002年之後,在香港工作過的中共局級官員,甚至副局級官員,來自中聯辦、港澳辦、國台辦、統戰部,大多有瑞士銀行帳戶。他們的收入與權力有限,金錢可能來自海外利益關係的賄款。

四、有一位知名楊姓女關係人在香港開設珠寶行,協助某中共中央政法委的兒子洗錢。

由此推斷,瑞銀剛剛曝光的擁有巨額美元的100個或373個中國人一定是中共高官或者與其有關的家人、白手套,而且被視為大貪腐的江澤民、曾慶紅等家族應在其中。這一方面印證了中共權貴瘋狂掠奪老百姓,大規模在海外洗黑錢的罪惡,另一方面,也揭示出中共官員人人自危,擔心不知何時中共會失去政權。

毋庸置疑的是,瑞銀這巨額美元的存款只是這幾百個中國人資產的一部份,他們在歐美銀行、股市、匯市等資本市場所擁有的資產還有多少?現在依舊是個謎。

問題是,為何瑞銀要在此時特意推出這個爆炸性消息呢?與香港「反送中」運動有關?還是與西方國家制裁擬聯手制裁中共高官有關?仁者見仁,智者見智,但背後一定不簡單。

黃膠咁聰明,唔知對中共同香港係好事

有56萬億,乜幣呀!有56萬億美金。重使打貿戰!!?

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 14-8-2020 10:27 AM 發表
瑞士一直被視為避稅天堂,對中共一眾權貴而言尤甚,但今年11月恐怕「天堂不再」,原因是瑞士政府將於11月舉行公投,決定是否...

共幹們快拿錢回家吧
唔敢就擺去北韓,伊朗吧 ......
共幹即將把56萬億資產從瑞士調走,咁瑞士的銀行體系會點?瑞士法郎會點?
限制瑞士的企業和侵犯人權者做生意,即係以後所有在香港的IPO,瑞銀及瑞信唔會再參與?

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-8-14 11:14 發表

人權係自己話
啲冇腦填鴨先會盲目附和權貴
例如淫大話黑就黑話白就白
所以就算赤共操縱老聯委員會係冇用
你都明白就好..... 咁即係美國話係就係!! 咁唔係人權係霸權
美國沒有證據都可亂用行政命令, 反而香港有理據的行政命令就視為違反人權!!

美軍2020年度軍費為7380億美元,如果有人相信呢篇垃圾文章,咁解放軍軍費即係美軍嘅72倍,美軍要用咩打先可以打嬴解放軍

56萬億轉來香港,咪乜都炒起😏

自己拍條片自瀆當新聞

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 14-8-2020 10:39 AM 發表

可以留意吓啲親中嘅人點樣評論呢件事

佢哋鬧得越凶狠

就越表示刺中佢哋痛處
游公子d吹水野你都信?
佢係掂就唔洗搞件852霉報,靠後台老闆接濟啦

引用:
原帖由 Homoerectus 於 2020-8-14 11:19 AM 發表
2013年維基解密「中國密件」曾披露重磅消息,其中幾條值得關注:

一、中共高官在瑞士銀行大約有5000個帳戶,三分之二是中共中央官員。目前還有150個名字尚未確認,估計是家眷。部級以上和大多數的中央委員,幾乎人人有分。

二、香港是中共高官國際洗錢的主要途徑。北京充份利用香港自由港的法律特權,各派系都有自己的銀行和經手處理的人,如江澤民與唐英年友好,曾慶紅與曾蔭權友好等。

三、20 ...
請問江澤民和曾慶紅而家係邊?

瑞士要打爛佢自己銀行業個招牌?

引用:
原帖由 輪皇 於 2020-8-14 10:55 AM 發表
你知唔知瑞士是全世界最大的洗黑$國家?
瑞士唔係黑錢國家,係存放黑錢嘅國家
共產領導刮晒啲民脂民膏,就係放係瑞士銀行
香港先係洗黑錢地方,幾多資金流入都無王管
搵個公屋戶代買10億豪宅都得,唔係黑錢係乜錢?
廉政公署完全廢,大陸A霸佔公屋,完全冇資產審查

56萬億咁少? 560萬億先夠响架痲. 反正都係老作之痲. 點解又要响11月先公投? 明架啦, 明架啦. 

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]