• 瀏覽: 10,799
  • 回覆: 209
+3
【明報專訊】本港新冠病毒疫情持續,經民聯主席盧偉國認為政府應設立「港康碼」,讓持有陰性檢測結果的人,可於14天內出入食肆、商場或公共地方等。港大感染及傳染病中心總監何栢良擔心會衍生不公平的情況,有錢人有能力做檢測可堂食,但窮人難以負擔。

為何窮人不可做檢測?這正正是成本過高,政府必須提供"全民"免費檢測,及提供証明書!

這一點黑護不為明白,今日還想5000蚊一測!

新聞來源連結:

https://m.mingpao.com/pns/要聞/article/20200814/s00001/1597342987861/經民聯倡入食肆商場需「港康碼」-何栢良憂對窮人不公

就算幾佰元一次,平民每14天去測一次?用下個腦都知吾可行

市民有出外用膳的需求,限制讓食肆經營時間損害市面消費。
要求飲食業承受過多抗疫成本對業者難言公平。
對任何能恢愎消費的提議應正面回應積極研究才對。

提示: 違規內容已被屏蔽
咁唔收錢咪得囉死黑醫.

香港咪多嘚哩d鳩流流既濕鳩磚家咯,係又插唔係又插。澳門反應夠快,爆發初期就立即急停打斷傳染鏈。停30日換來經濟重啟

引用:
原帖由 香江人 於 2020-8-14 10:16 發表

5,000蚊檢測費唔係落護士袋,死藍絲!唔好成日屈護士。
醫院收費由醫院收費處收。

健康碼唔係檢測一次用十年,每三、五、七日要更新一次,檢測一次。今日檢測一次不代表明日出街唔會感染到。檢測費唔係十蚊次。 ...
你講得冇錯, 唔係入護士袋, 係入醫生袋  

引用:
原帖由 lostofbubble 於 2020-8-14 10:28 AM 發表

你講得冇錯, 唔係入護士袋, 係入醫生袋  
當然不會入仁醫,仁護身上!殺人謀財,政治上腦只有[黑醫護集團]才做的!

搞到香港今天咁!咪多得呢D濕鳩磚家囉!廢柴政府又鍾意聽!你看中國、澳門有呢D濕鳩咩?人地已通關了!

特區建設力量關心特區疫情。疫情管制嚴厲,但效果差。壞影響等同本土旺師飯民發動三罷破壞力。特區經濟金融專家關注特區本土抗疫官員是否能夠控制疫情

根據新加坡經濟,外傭成為隱患者

無腦、豬腦 經民聯  全港市民每14天檢測一次? 你腦進水了嗎?

引用:
原帖由 明日野性的老闆 於 2020-8-14 10:40 AM 發表
根據新加坡經濟,外傭成為隱患者
根據新加坡經驗,

私家醫生收咁貴都係對窮人不公,麻煩何栢良及蔡堅評論下啦

引用:
原帖由 good103 於 14-8-2020 10:41 AM 發表
無腦、豬腦 經民聯  全港市民每14天檢測一次? 你腦進水了嗎?
幫醫療界搵生意,有錯嗎?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]