• 瀏覽: 10,005
  • 回覆: 209
引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2020-8-14 09:56 AM 發表

【明報專訊】本港新冠病毒疫情持續,經民聯主席盧偉國認為政府應設立「港康碼」,讓持有陰性檢測結果的人,可於14天內出入食肆、商場或公共地方等。港大感染及傳染病中心總監何栢良擔心會衍生不公平的情況,有錢人有能力做檢測可堂食,但窮人難以負擔。

為何窮人不可做檢測?這正正是成本過高,政府必須提供"全民"免費檢測,及提供証明書!

這一點黑護不為明白,今日還想5000蚊一測!

新聞來源連結:

http ...
如果真係咁做,商場同食肆嘅cctv同防盜壞咗就無人整,實施一兩個月後大家可以放心入去爆格。

熱賣及精選
呢條痾拍涼人地講乜都反對, 但自己又無好建議解決問題, 上次全日禁堂食都係佢提議, 但實施左一日民情凶湧就改口出嚟抽水插反政府

唯有唔去

回覆 引用 TOP

仆街呢個何柏良神又係佢鬼又係佢

回覆 引用 TOP

根本全日禁堂食係一個好好既政策
雖然嚴苛, 但有用
每個政策總會有好壞
全日禁堂食起碼我放假唔會想約朋友出街
減少左好多放假會出街既人
大家諗下係唔係

引用:
原帖由 maygii 於 2020-8-14 11:20 AM 發表

仲要次次鳩UP完唔認
個撚樣以為啲香港人盲架

美國現在都有強大檢查能力,但病毒深入社區,持續數月很難完全消滅病毒

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 海邊遇到了黑頭 於 2020-8-14 11:58 AM 發表

無錯,澳門封左幾個月關口,終於可以開番
香港政府封剩D, 攪到第三波大爆發

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 satien281 於 2020-8-14 11:52 AM 發表

我是藍絲 也覺得香港政府好失望 不理人間疾苦
跨境市民 學童和飲食行業人士 😔

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 韓風黃色神童 於 2020-8-14 12:01 PM 發表

呢條痾拍涼人地講乜都反對, 但自己又無好建議解決問題, 上次全日禁堂食都係佢提議, 但實施左一日民情凶湧就改口出嚟抽水插反政府
呢個見意一講出來都知大有問題?老實講何醫生無方法都好過D智障建制出埋D屎橋

引用:
原帖由 wilsonabcd 於 2020-8-14 10:32 AM 發表

當然不會入仁醫,仁護身上!殺人謀財,政治上腦只有[黑醫護集團]才做的!
[菜堅black醫集團]?

回覆 引用 TOP

國內健康碼只係做量體溫及出入紀錄⋯⋯
其實駛乜全民檢測?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2020-8-14 09:56 AM 發表

【明報專訊】本港新冠病毒疫情持續,經民聯主席盧偉國認為政府應設立「港康碼」,讓持有陰性檢測結果的人,可於14天內出入食肆、商場或公共地方等。港大感染及傳染病中心總監何栢良擔心會衍生不公平的情況,有錢人有能力做檢測可堂食,但窮人難以負擔。

為何窮人不可做檢測?這正正是成本過高,政府必須提供"全民"免費檢測,及提供証明書!

這一點黑護不為明白,今日還想5000蚊一測!

新聞來源連結:

http ...
又係呢D只見樹木, 不見森林既專家意見.
首先, 好多事都冇絕對公平. 社會上好多資源分配同限制都有各自不同既原本.
以今次防疫既措施呢講, 點解確診既人要被隔離冇晒人身自由?
點解食店唔俾堂食? 點解唔可以聚會? 點解要封關?
有D理性都明白係要為大局而要作出某種犧牲啦.
如果大家都企硬保護自己所謂既權利不配合有關防疫措施, 防疫仲可以點做落去?

呢D專家真係太過"專". 係自己範疇之外既常識同人情世故都極之欠缺. 跟足佢地既意見就想唔死都幾難.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 後天平平海鮮 於 2020-8-14 11:17 AM 發表

呢啲所謂專家都有個特質,就係思覺失調,全部都係今天的我打倒昨天的我,全部講嘢都冇科學根據,咁洗乜你哋出黎講,茶餐廳阿姐都識講啦。
無錯,次次去有疫情爆發地方,都用目測來做判斷,說了就是,完全無科學根據。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]