• 瀏覽: 20,428
  • 回覆: 235
+6
引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-9-8 02:33 PM 發表

我活在世只講現實,現實告訴我沒有一個 舉起文煮的國家能全民温飽🤔🤔
有嘅,北歐小國好多都不愁溫飽,不過佢哋撈得掂跟乜柒民主制度無關,主要係佢哋人口少資源多,好似冰島咁得 30萬人,人口仲少過澳門,挪威人口得 530萬,少過臭港,但佢哋海洋資源豐富,又有北海石油。
人口一多的國家就食蕉哪,佢哋都係所謂民主制度- 多黨制丶雙普選丶三權分立,例如巴西丶墨西哥丶印度丶孟加拉丶菲律賓等多不勝數,又窮又亂又貪腐。

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2020-9-8 02:45 PM 發表

有嘅,北歐小國好多都不愁溫飽,不過佢哋撈得掂跟乜柒民主制度無關,主要係佢哋人口少資源多,好似冰島咁得 30萬人,人口仲少過澳門,挪威人口得 530萬,少過臭港,但佢哋海洋資源豐富,又有北海石油。
人口一多的國家就食蕉哪,佢哋都係所謂民主制度- 多黨制丶雙普選丶三權分立,例如巴西丶墨西哥丶印度丶孟加拉丶菲律賓等多不勝數,又窮又亂又貪腐。 ...
所以奉勸西淫唔好再推銷啲垃圾文煮豉油比我地,佢地又無治理過一個十幾億人口國家的經驗,唔知憑乜嘢 一日到黑說三道四🤔🤔

引用:
原帖由 pp49pp 於 2020-9-8 02:04 PM 發表

你都覺得係出賣靈魂哩!
哈哈!
學人避重就輕唔敢正面答,更連諷刺你地呢d自命高人一等嘅都睇唔明,確係好L好笑

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-9-8 03:22 PM 發表

所以奉勸西淫唔好再推銷啲垃圾文煮豉油比我地,佢地又無治理過一個十幾億人口國家的經驗,唔知憑乜嘢 一日到黑說三道四🤔🤔
如果實行西式選舉民主制度,西方國家尤其是尾國就輕易可以控制該國家,尾國培養一班反對派,如果執政黨唔傾向尾國,唔聽話,尾國就出錢出力畀班反對派搞動亂顛覆現有政權,你睇下臭港舊年的借反修例做藉口引發不停的暴亂,就明白尾國的操作。

引用:
原帖由 寒冬小老闆 於 2020-9-8 02:38 PM 發表

你唔知有雙邊投注咩😎
即係所有收政治獻金就等同貪汚, 就係犯法. 如果係咁, 一係法律有問題, 咁民主世界就該立法禁止. 仲要兩邊都一定收, 咁如果其中一個果年冇為金主幫到手, 咁算唔算貪汚

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2020-9-8 03:31 PM 發表

如果實行西式選舉民主制度,西方國家尤其是尾國就輕易可以控制該國家,尾國培養一班反對派,如果執政黨唔傾向尾國,唔聽話,尾國就出錢出力畀班反對派搞動亂顛覆現有政權,你睇下臭港舊年的借反修例做藉口引發不停的暴亂,就明白尾國的操作。 ...
傷講大學牲讀咁多書唔識就係腦殘,識又去幫外人搞自己叫做咩(賣國賊)?🤔🤔

引用:
原帖由 寒冬小老闆 於 2020-9-8 02:42 PM 發表

要講下有無影響力,有影響力先有人獻,政治獻金唔係貪污,法律定明,係合法
議員就係有投票權所以有影響力, 點會冇人獻. 主要問題都係議員點睇獻金係乜.

引用:
原帖由 寒冬小老闆 於 2020-9-8 02:54 PM 發表

太天真😎
應係你戴咗有色眼鏡.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]