• 瀏覽: 20,436
  • 回覆: 235
+6
引用:
原帖由 pp49pp 於 2020-8-15 09:13 PM 發表

事實上呢?
大陸人最愛移民去嘅國家係邊樹呀!
美國移民部數字,近三十年中國出生取綠咭人數,約一百六十萬,即每年五萬多,也等如每年每十萬中國人才有四人,很多嗎? 你這類人卻總講到很嚴重的,甚麼才是嚴重? 台灣二千多萬人卻有四十萬至一百萬在內地居住工作,怎麼亞洲民主藍波灣卻出賣靈魂呀?

引用:
原帖由 maoleitau 於 2020-9-8 10:34 AM 發表

咁講只係証明你連真正辦公室政治都未見識過.
討論嘅係政治獻金, 唔係辨公室政治. 唔同主題, 個點就唔一樣.

政治獻金唔一定係企業, 個人包括有錢佬同小市民一樣可以, 唔通佢地都係支持貪污.

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2020-8-15 10:33 AM 發表
美國是一個自由的國家,但不是一個民主國家,是一個資本控制獨裁國家,所以政治獻金合法,是合情合理
尾國連自由都講唔上,罷工丶上街示威你估好似臭港咁樣鍾意去就去,大不了畀警察舉完藍牌舉黑牌紫牌驅趕,賴死唔走先係咁意拉幾個返去,換著尾國,舉條毛藍牌黑牌,警察一到就即拉。仲有多如牛毛的法例,是但搵幾條鋤你,尾國法官通常企在警察一邊,十之八九都鋤得入。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2020-8-15 09:13 PM 發表

事實上呢?
大陸貪官最鍾意移民去尾加澳,因為冇引渡條例,唔怕被遣返,仲有化膿功鍾意去尾國,可以用宗教迫害做理由留低,其他就係在大陸一事無成的垃圾低端人群,唔通在華為年薪百幾萬嘅工程師想移民去尾國踎登數毛咩。

貪汚, 講到明係收錢做事, 係一個肯定.

政治獻金, 係一未發生嘅問題, 係一個可能性.

即係話人係賊同話人可能係一個賊嘅分別.

政治獻金係將貪污合法化

引用:
原帖由 kit05hk 於 2020-9-7 08:59 PM 發表

他們去係為左點醒西方西方式民主點廢
真心話?

引用:
原帖由 Iamshameless 於 2020-9-8 11:57 AM 發表

美國移民部數字,近三十年中國出生取綠咭人數,約一百六十萬,即每年五萬多,也等如每年每十萬中國人才有四人,很多嗎? 你這類人卻總講到很嚴重的,甚麼才是嚴重? 台灣二千多萬人卻有四十萬至一百萬在內地居住工作,怎麼亞洲民主藍波灣卻出賣靈魂呀? ...
你都覺得係出賣靈魂哩!
哈哈!

引用:
原帖由 starr 於 2020-8-13 07:11 AM 發表
貪污
企業 $ >>> 政客$ >>> 企業 $

政治獻金
企業 >>> 政客 >>> 選舉文宣 >>> 民眾 >>> 政客 >>> 企業

政治獻金加入選舉工程、民眾被參與... 同貪污簡單粗暴當然唔一樣
雖然同樣係利益輸送... ...
一 ...
既然已合法唯有從道德批判,但正客沒道德是常識😜😜

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2020-9-8 12:33 PM 發表

大陸貪官最鍾意移民去尾加澳,因為冇引渡條例,唔怕被遣返,仲有化膿功鍾意去尾國,可以用宗教迫害做理由留低,其他就係在大陸一事無成的垃圾低端人群,唔通在華為年薪百幾萬嘅工程師想移民去尾國踎登數毛咩。 ...
要走快啲嗱。
遲啲落閘,要去華為打工。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2020-8-15 02:59 PM 發表

民主有各種制衡和監察機制。相比獨裁政權是有其優點在的。
咩邏輯?🤔🤔

引用:

事實上呢?
依家大陸人每年移民大約是20萬,好多咩?🤔🤔

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-9-8 02:11 PM 發表

依家大陸人每年移民大約是20萬,好多咩?🤔🤔
最想去和去最多係兩會事。唔好混淆。
呢個調查中國傳謀都有報導過。你唔知咩?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]