• 瀏覽: 20,386
  • 回覆: 235
+6
引用:
原帖由 pp49pp 於 2020-8-16 11:39 AM 發表

https://m.sohu.com/n/458028161/
放棄美國國籍和綠卡的人數破歷史紀錄。而與之相反的是中國人獲綠卡人數在增長,並且通過各種途徑移民美國的趨勢有增無減。 ...
海歸是子虛烏有的嗎?
🤗🤗🤗

引用:
原帖由 starr 於 2020-8-16 12:02 PM 發表

唔通你在另一個世界?
世界就相同, 但睇法唔一樣. 而既然你認為議員都是黑的, 貪污的, 就不討論, 直接主張取消所有議員體制.

引用:
原帖由 SOMA1963 於 2020-8-16 12:51 PM 發表
世界就相同, 但睇法唔一樣. 而既然你認為議員都是黑的, 貪污的, 就不討論, 直接主張取消所有議員體制.
你知道k-street嗎?

同一樣嘢,民主社會叫政治獻金,中國和英殖民時代叫貪污。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2020-8-16 12:28 PM 發表

海歸是子虛烏有的嗎?
🤗🤗🤗
又搬龍門。
放棄美籍多,但唔係大陸人囉。
海歸有乜奇,揸著綠卡,食兩家茶禮。叻仔呀!
我都係啦!

美國咁有信心,就唔駛咁怕中國既千人計劃
現在連中國學生畢業返內地都搵CIA來查
引用:
原帖由 pp49pp 於 2020-8-17 09:42 AM 發表

又搬龍門。
放棄美籍多,但唔係大陸人囉。
海歸有乜奇,揸著綠卡,食兩家茶禮。叻仔呀!
我都係啦!

有幾多個會咁風高亮節?今日你我大可正反討論 皆因冇權 他日若有幸得權?真可當天作誓 心只為民 don’t bullshit man~

係唔係偷污是由當地法律去定義,本身民主選擇或整個民主制席就系一個"貪污"行為

其實同包攬訴訟一樣,香港犯法,美國合法

引用:
原帖由 pp49pp 於 2020-8-15 09:13 PM 發表

事實上呢?
大陸人最愛移民去嘅國家係邊樹呀!
他們去係為左點醒西方西方式民主點廢

美國一定係金主社會,咁問題你選擇南韓嘅權貴政治,定係選擇金正恩王朝?

呢個世界,一定係有一班人控制一個國家㗎啦,分別只不過係教宗,皇帝,主席,金主!

對一個普通老百姓來講,最緊要上高嗰班人分幾多落嚟嘅啫!同埋分咩落嚟嘅,到底係機會,定係福利。

共產主義冇官商勾結,不過一毫子都跌唔到出嚟,日日叫你做,你覺得有意思咩?

引用:
原帖由 pp49pp 於 2020-8-15 09:13 PM 發表

事實上呢?
大陸人最愛移民去嘅國家係邊樹呀!
事實上呢?反中曱甴最中意留係赤共香港立左國安法,重未見200幻+1走

引用:
原帖由 starr 於 2020-8-13 07:11 AM 發表
貪污
企業 $ >>> 政客$ >>> 企業 $

政治獻金
企業 >>> 政客 >>> 選舉文宣 >>> 民眾 >>> 政客 >>> 企業

政治獻金加入選舉工程、民眾被參與... 同貪污簡單粗暴當然唔一樣
雖然同樣係利益輸送... ...
一 ...
俾你一隻282 消息
貪污受賄無人理
髪棺檢賊棺
嗰個無見成年幾的什麼ic愛死
去咗邊

引用:
原帖由 MRAAA 於 2020-8-14 08:28 PM 發表

政治獻金=集體負責=不用負責
貪污=個人負責=有人要上身
大家都有份嘅就唔係貪污,係好公平嘅利益分配。

引用:
原帖由 烈火雄雄 於 2020-9-8 08:55 AM 發表

大家都有份嘅就唔係貪污,係好公平嘅利益分配。
咁點解喺大陸又叫貪污?都係好多人一齊收錢喎

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]