• 瀏覽: 20,413
  • 回覆: 235
+6
引用:
原帖由 SOMA1963 於 2020-8-16 12:55 AM 發表
閣下的講法 貪汚=政治獻金, 即做議員就等於貪汚.
名目上要寫係捐錢助選,合法
仲有只有美國公民才能捐款,外國人唔可以

引用:
原帖由 starr 於 2020-8-16 01:00 AM 發表

名目上要寫係捐錢助選,合法
仲有只有美國公民才能捐款,外國人唔可以
咁個個都寫捐錢助選, 重邊有貪汚.

引用:
原帖由 pp49pp 於 2020-8-15 09:13 PM 發表

事實上呢?
大陸人最愛移民去嘅國家係邊樹呀!
以前既事
依家係海歸
今年上半年已有近六千人放棄美國國籍

引用:
原帖由 starr 於 2020-8-13 07:11 AM 發表
貪污
企業 $ >>> 政客$ >>> 企業 $

政治獻金
企業 >>> 政客 >>> 選舉文宣 >>> 民眾 >>> 政客 >>> 企業

政治獻金加入選舉工程、民眾被參與... 同貪污簡單粗暴當然唔一樣
雖然同樣係利益輸送... ...
一 ...
政治獻金係西方文明一大發明,貪污的善良版本

其實真係有好多灰色地帶,如果政黨或政客收黑金作為政治獻金。用政策同法案令對方得益,咁都會冇事?

例如將大麻合化,D毒犯咪可以買大麻囉?

美國一向都係金權政治......尤其是班猶太佬....邊個得到佢地既支持就一定有運行...
你無金主撐,話知你從政能力勁到識飛都無機會.....

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2020-8-16 01:23 AM 發表

以前既事
依家係海歸
今年上半年已有近六千人放棄美國國籍
年年都有架啦!
但是大陸人嗎?
又係度掩鼻偷屎

引用:
原帖由 pp49pp 於 2020-8-16 08:20 AM 發表

年年都有架啦!
但是大陸人嗎?
又係度掩鼻偷屎
係年年都有
不過今年特別多

引用:
原帖由 starr 於 2020-8-13 07:11 發表
貪污
企業 $ >>> 政客$ >>> 企業 $

政治獻金
企業 >>> 政客 >>> 選舉文宣 >>> 民眾 >>> 政客 >>> 企業

政治獻金加入選舉工程、民眾被參與... 同貪污簡單粗暴當然唔一樣
雖然同樣係利益輸送... ...
一 ...
有,途徑不同。貪污非法,在大陸可能要槍斃。政治獻金在美國可以依法而行。不過唔好彩就可以被對手用作屈人違法。

引用:
原帖由 SOMA1963 於 2020-8-16 01:20 AM 發表
咁個個都寫捐錢助選, 重邊有貪汚.
唔係冇貪污,而係貪污合法化,改個名叫政治獻金
另外就係企業之間收買對手職員

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2020-8-16 08:21 AM 發表

係年年都有
不過今年特別多
都話你掩鼻偷屎。
你搬龍門了。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2020-8-16 08:21 AM 發表

係年年都有
不過今年特別多
https://m.sohu.com/n/458028161/
放棄美國國籍和綠卡的人數破歷史紀錄。而與之相反的是中國人獲綠卡人數在增長,並且通過各種途徑移民美國的趨勢有增無減。

引用:
原帖由 starr 於 2020-8-16 12:29 AM 發表

民主/獨裁太有核板思維,容我改為集權/分權
每個體制都有其優劣,分權利於平穩安逸、集權利於面對挑戰
今次疫情就很好反映兩種體制的分別

但講體制似乎離題吧 ...
還記得毛主席打麻雀。
一人之錯足以禍天下。

引用:
原帖由 starr 於 2020-8-16 11:28 AM 發表

唔係冇貪污,而係貪污合法化,改個名叫政治獻金
另外就係企業之間收買對手職員
結論就係你個政治世界入面所有都係污穢不堪, 咁冇乜好討論.

引用:
原帖由 SOMA1963 於 2020-8-16 12:01 PM 發表
結論就係你個政治世界入面所有都係污穢不堪, 咁冇乜好討論.
唔通你在另一個世界?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]