• 瀏覽: 1,708
  • 回覆: 22
什麼國家,什麼民族都是廢話,中國歷史上,都是政權問題,興盛的時候都說自己是千秋萬世,普天之下,又莫非王土……漢唐又如何。。。我只是知道只要不能保證獨裁者個個都像唐太宗,宗太祖,清聖祖,不能保證天子的權力受到監督約制……那只會是天下大勢,合久必分,政權更替,也只會是一個又一個的“總加速師”,更不可能有永續執政 。。。漢唐宋元明清民國不例外,馬列邪說更不可能例外!!

對於漢唐盛世既人黎講
漢唐同永續執政有咩分別呢?
到漢唐覆亡既時候
佢地一早壽終正寢啦

王朝的特點就係「家天下」,好處係很大程度上解決接班問題,弊處係壞皇帝問題。歷朝歷代普遍可以看到一個邏輯,開國三代普遍較為成功,後來傾向衰敗,國祚較長的都有中興,這幾乎與執政者能力吻合。當今中共體制已經解決執政者能力不足問題,政治局委員都有長年政治管理經驗,比所謂民主選舉產生執政者好太多了。解決了壞皇帝問題,亦意味接班問題變得更為凶險,一不小心會形成黨內分裂再擴大至全國分裂。

另一方面係通過訊息化、科學化等新技術,極大提升國家管理能力、抵抗天災能力。

最後要防範的是外部侵略,以中國的超大規模,做好國內工作就係抵禦侵略的最大保證。

除非有類似外星人入侵地球咁誇張既意外之事,相信中華人民共和國體制比歷史上的王朝都要長久得多。

引用:
原帖由 starr 於 2020-8-13 05:35 AM 發表
王朝的特點就係「家天下」,好處係很大程度上解決接班問題,弊處係壞皇帝問題。歷朝歷代普遍可以看到一個邏輯,開國三代普遍較為成功,後來傾向衰敗,國祚較長的都有中興,這幾乎與執政者能力吻合。當今中共體制已經解決執政者能力不足問題,政治局委員都有長年政治管理經驗,比所謂民主選舉產生執政者好太多了。解決了壞皇帝問題,亦意味接班問題變得更為凶險,一不小心會形成黨內分裂再擴大至全國分裂。

另一方面係通 ...
解決到就唔會一手好牌打到爛成這樣啦………現代崇禎皇帝很快看到!!

引用:
原帖由 starr 於 2020-8-13 05:35 AM 發表

另一方面係通 ...
一手好牌爛成這樣,全世界得罪。。。過到呢次美國扎行馬打中國再講啦,唔好講以前,1971年為了打蘇聯秘密建交,在2020年已經終結,中美唔係你死就是我亡,過到再講,唔好得過9up當秘級!!!

引用:
原帖由 leechilam 於 2020-8-13 06:34 AM 發表
解決到就唔會一手好牌打到爛成這樣啦………現代崇禎皇帝很快看到!!
受美國打壓代表我們做對了! 不然美國怕什麼呢?  
當然這是個挑戰,也是必經過程 ~

引用:
原帖由 leechilam 於 2020-8-13 06:38 AM 發表
一手好牌爛成這樣,全世界得罪。。。過到呢次美國扎行馬打中國再講啦,唔好講以前,1971年為了打蘇聯秘密建交,在2020年已經終結,中美唔係你死就是我亡,過到再講,唔好得過9up當秘級!!! ...
來來去去咪又係五隻屎眼 別忘了世界有200個國家

引用:
原帖由 leechilam 於 2020-8-13 06:34 AM 發表

現代最好的領袖當然就係侵侵啦,一手爛牌打就黎食糊,所以我支持佢連任💪💪💪

引用:

真係傻仔.
不如大家倒數,三個月後,中美有何分別.
1. 杜指升到二萬八點,又嚟新高.
今次,如果大跌, 肯定仆街了.
2. 六百萬感染人數, 快到了.
3. 美國推出新疫苗,CDC福奇最大祈望,有75%效用,估計可能6-7成.

wait &see.

那一個國家嘅歷史唔係政權問題?
美國如何取得美洲土地建立美國?
販賣黑奴嘅嘅竟然講民主自由博愛?
英國靠賣鴉片取得土地叫做殖民?

這就是歷史。

引用:
原帖由 leechilam 於 2020-8-13 04:37 AM 發表
什麼國家,什麼民族都是廢話,中國歷史上,都是政權問題,興盛的時候都說自己是千秋萬世,普天之下,又莫非王土……漢唐又如何。。。我只是知道只要不能保證獨裁者個個都像唐太宗,宗太祖,清聖祖,不能保證天子的權力受到監督約制……那只會是天下大勢,合久必分,政權更替,也只會是一個又一個的“總加速師”,更不可能有永續執政 。。。漢唐 ...
去老尾都就快死呆灣都要回歸

死大陸粵仔一個二個智商真喺有問題。其實香港人比好多大陸人更愛國,我睇得出。

最窮嘅時間都無事,而家有錢會有事?

引用:

另一方面係通過訊息化、科學化等新技術,極大提升國家管理能力、抵抗天災能力。

最後要防範的是外部侵略,以中國的超大規模,做好國內工作就係抵禦侵略的最大保證。

除非有類似外星人入侵地球咁誇張既意外之事,相信中華人民共和國體制比歷史上的王朝都要長久得多。
好多書本對歷史的解釋係基於政治需要, 所以好多似是而非的理論. 所以好多人讀歷史都讀到錯曬.
呢個樓主以為所有問題都係政權問題, 就已經知係唔識野, 或者係政治需要所以帶風向.

以前睇施永清講民主選舉制度優勝之處係可以不流血就可以改朝換代, 將做得唔好的領導層推倒. 但細心諗下就知有問題. 假若無左外國力量介入, 無論邊個出嚟選, 背後支持者一定要有錢. 因為無左資金, 根本無得宣傳. 而一個經濟發展左一段時期的國家, 其大部分金錢會漸漸集中到一小拙權貴度, 從而形成一個利益共同體. 咁樣, 所有參選者其實都係代表住同一班權貴利益, 何來改朝換代. 無論點選, 都係唔會有分別. 當然, 有外國勢力介入時, 就係開左一度門畀外國的代理人管理自己的國家; 其最嚴重的結果等同被外國侵略. 所以睇唔到可以真正改朝換代的必然性, 但卻有不流血就被侵占搜略的巨大風險.

當然, 無制度係完美, 要睇當時的社會結構, 經濟狀況, 同埋國民的水平搵最合適的.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]