• 瀏覽: 36,210
  • 回覆: 266
  • 追帖: 1
+13
引用:
原帖由 高大冰凍的世界 於 2020-8-13 07:58 PM 發表
鴻海怕失去蘋果
蘋果怕失去大陸市場
但是鴻海忘記美國的經濟環境要一兩年來恢復
而不知以現在的環境一兩年的變化是非常大
所以世界工廠會變為自動產業
再加上商人向錢向
最後留給大家思考 ...
我正想講, 到底是中國怕失去鴻海,
還是鴻海怕失去蘋果
離開中國, 蘋果還要找鴻海做乜?

工廠遷走,零售又電子網化,勞動密集工作不足,咁多人口要揾工做,好麻煩

引用:
原帖由 mm170240279 於 2020-8-13 08:03 PM 發表
我正想講, 到底是中國怕失去鴻海,
還是鴻海怕失去蘋果
離開中國, 蘋果還要找鴻海做乜?
估計鴻海會因台灣同大陸的變化而這樣講
使大陸手下流情

過去, 好多茂李西奴唱中國經濟崩潰論, 唱了廿幾30年, 中國經濟仍然在高飛中... 反而, 日唱夜唱的茂李西奴就精神崩潰, 入晒青山做長期院友了...

中國是否仍然是世界工廠, 看看全世界咁多仍然有能力出口的國家地區, 有那個是正值有正數上升的呢...

呢個世界唔係個個國家都可以做世界工廠,要產業回歸,就唔係要做就可以嘅,先就有分工嘅做法。

點解搞成甘!

引用:
原帖由 WongManTak 於 2020-8-13 05:37 AM 發表

全中國, 包括中資廠房.

研究表明中國燃煤發電量逆全球趨勢上升
煤炭在全國能源總量中占比從2012年的68%降至2018年的59%,研究人員預測到2020年該比例將降至55.3%。 ...
你偶像退出左氣后協議啦
冇你事了

引用:
原帖由 威廉PO 於 2020-8-13 04:32 AM 發表
血汗工廠,搞到員工要跳樓。。。
最清醒係你

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2020-8-13 03:40 AM 發表

失業中國工人時代就有
舊的不去新的不來,走了一個鴻海,之後會有其他工廠替代鴻海,你真以為鴻海的技術含量很高嗎?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]