• 瀏覽: 21,303
  • 回覆: 148
  • 追帖: 1
+6
中美角力持續升溫,美國財政部上周宣布制裁11名中港官員,當中包括前任及現任警務處處長盧偉聰及鄧炳強。美國共和黨海外事務組織副主席俞懷松(Solomon Yue)周一(10日)在 Twitter 向國務卿蓬佩奧提議,禁止香港警察儲蓄互助社作美元交易。坐擁116億元資產的香港警察儲蓄互助社(俗稱遮仔會)本周一向社員發信,稱得悉不少社員感憂慮,因此早於5月起已陸續將存於外資銀行資產轉而至中資銀行。香港警察儲蓄互助社回覆《香港01》查詢時表示,互助社一直恪守謹慎理財的原則,在資產配置上作出適當之安排及平衡各方面的風險,以保障社員的整體利益為目標。

中資銀行, 除咗崑崙之外, 凡有美元業務的, 都不敢接呢張單~

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/article/510100?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

「嚮應環保,一係上深圳,一係過大海」
唉..
都好麻煩
真正涉及自身利益

最終是否想打金融戰?
美國制裁警隊,甚至也可以將實個特區政府制裁
到時又點? 香港銀行將特區政府放入bad list 終止所有戶口?

驚美國罰款?
特區政府會將呢d銀行首先釘牌lor
到時一了百了

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2020-8-12 09:37 PM 發表
最終是否想打金融戰?
美國制裁警隊,甚至也可以將實個特區政府制裁
到時又點? 香港銀行將特區政府放入bad list 終止所有戶口?

驚美國罰款?
特區政府會將呢d銀行首先釘牌lor
到時一了百了 ...
咁樣即係將香港金融中心地位完全摧毀,香港政府敢咩?

到時只靠中國內地!可以嘅,但投資者不如去上海,仲來香港做乜!

香港銀行忌美國制裁
當然大家是明白
但不要忘記你的客戶是甚麼人,誰給你牌照經營?
監管當局叫你停業1星期,要審核你的經營手法
不得處理客戶任何交易,包括提款
你都收得皮
還需不需擔心美國罰款?

引用:
原帖由 一家團聚 於 2020-8-12 09:43 PM 發表

咁樣即係將香港金融中心地位完全摧毀,香港政府敢咩?

到時只靠中國內地!可以嘅,但投資者不如去上海,仲來香港做乜!

儍仔
緊係搵一間美資行開刀
睇下其他銀行又點

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2020-8-12 09:44 PM 發表
香港銀行忌美國制裁
當然大家是明白
但不要忘記你的客戶是甚麼人,誰給你牌照經營?
監管當局叫你停業1星期,要審核你的經營手法
不得處理客戶任何交易,包括提款
你都收得皮
還需不需擔心美國罰款? ...
都話囉,香港政府敢咩???

100%唔敢咁做!

引用:
原帖由 一家團聚 於 2020-8-12 09:46 PM 發表

都話囉,香港政府敢咩???

100%唔敢咁做!

有乜敢不敢?
中央自有盤算
做人做事
忘了自己的根本
最終只會慘淡收場

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2020-8-12 09:45 PM 發表

儍仔
緊係搵一間美資行開刀
睇下其他銀行又點
傻仔!咁咪即係趕走哂所有外資銀行囉!

都話,香港政府百份百唔敢咁做!!

引用:
原帖由 一家團聚 於 2020-8-12 09:47 PM 發表

傻仔!咁咪即係趕走哂所有外資銀行囉!

都話,香港政府百份百唔敢咁做!!

咪迫你$1 蚊賣盤比中資行
美國點迫 tik tok?
美國識呢招
中央唔識?

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2020-8-12 09:48 PM 發表

咪迫你$1 蚊賣盤比中資行
美國點迫 tik tok?
美國識呢招
中央唔識?
係嘅,係嘅!

你講乜都啱!

唔阻你打飛機啦!

外資銀行咁就冇左百幾億生意
我諗D管理層會嬲到震

你班甲甴
目光好短
美國迫死香港?
美國幾多利益在香港?
美國幾多利益在澳門?

所有野是中美大國博奕
香港只是小菜一碟
睇得香港咁重要?
只是你們自我中心

美國真係為你甲甴攻打中國?
美國要打中國,也決不是因為要幫你班甲甴仔
醒未?

引用:
原帖由 一家團聚 於 2020-8-12 09:51 PM 發表

係嘅,係嘅!

你講乜都啱!

唔阻你打飛機啦!

:sm ...
駁唔到?
以為只有美國董出招?
中央不懂?
出不出招,出甚麼招,只是看政治上有無此需要

甲甴認為美國制裁天下無敵
那為何不一招將中國共產黨,國家主席,中央人民政府
全部制裁?
一招KO 整個中國,快,靚正