• 瀏覽: 1,141
  • 回覆: 28
日本跨黨派國會議員組成的「對中政策相關國會議員聯盟」(JPAC)周三就壹傳媒創辦人黎智英及前香港眾志成員周庭等人被捕一事發表聲明,強烈抗議中共及港府蹂躪思想、言論及集會自由等基本人權,要求日本政府及早表明拒絕配合港府搜查及引渡政治犯的要求。 身為JPAC成員的自民黨眾議員長島...

日本跨黨派國會議員組成的「對中政策相關國會議員聯盟」(JPAC)周三就壹傳媒創辦人黎智英及前香港眾志成員周庭等人被捕一事發表聲明,強烈抗議中共及港府蹂躪思想、言論及集會自由等基本人權,要求日本政府及早表明拒絕配合港府搜查及引渡政治犯的要求。

身為JPAC成員的自民黨眾議員長島昭久在Twitter公佈這份聲明,表示聲明於傍晚送交首相官邸。聲明指香港國安法實施一個多月以來,港府大舉拘捕支持民主運動人士,可見中共和港府未來可能引用國安法來加強打壓民主運動。

國安法列出的罪行包括「勾結外國或境外勢力」,JPAC認為港府可能監視或搜查國外的疑犯,經國際刑警組織通緝或引用引渡條約要求引渡,日本或被要求依照與中國和香港簽訂的合作搜查協議配合調查,因此日本應儘快表明拒絕配合港府任何涉及政治犯的要求。

JPAC也要求日本政府保護在日港人,延長他們的免簽證居留期,或放寬他們獲得工作或留學簽證的條件。

====================================================================================

睇嚟日本好快加入中止同香港間引渡協議嘅行列,繼而成為六眼聯盟中一員。習總出年訪日可以慳返。

新聞來源連結:
https://hk.appledaily.com/international/20200812/BYZ6WYALUCIKIGBTKEZSMSICYY/

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-8-12 07:42 PM 發表
日本跨黨派國會議員組成的「對中政策相關國會議員聯盟」(JPAC)周三就壹傳媒創辦人黎智英及前香港眾志成員周庭等人被捕一事發表聲明,強烈抗議中共及港府蹂躪思想、言論及集會自由等基本人權,要求日本政府及早表明拒絕配合港府搜查及引渡政治犯的要求。 身為JPAC成員的自民黨眾議員長島...

https://hk.appledaily.com/resizer/gix770IHgcjKGjuybO9uXCK ...
onX, 係日本仔救習席去訪問,仲求了幾年,唔去對中國一d都冇影響,因為日本仔美國肺炎都唔知搆幾耐,另外下年東京奧運,都仲要睇大陸頭,否則唔知收唔收返成本

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-8-12 07:43 PM 發表
繼續加速
我最想日本宣佈特區護照持有人去日本旅行要簽證,公司信,戶口存款證明,即係回到以前咁。

但BNO就繼續免簽。

想搵周庭BB 去日本陪佢地玩禁室培育同 SM?? ..... 唔怪得 BB扮孖葉塔, 原來係比班日本佬打飛機既.

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-8-12 07:42 PM 發表

https://hk.appledaily.com/resizer/gix770IHgcjKGjuybO9uXCK ...
日本恐怕不會

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-8-12 07:53 PM 發表

我最想日本宣佈特區護照持有人去日本旅行要簽證,公司信,戶口存款證明,即係回到以前咁。

但BNO就繼續免簽。
阿爺取消BNO為有效証件,你估你返唔返到香港??

日本人好仆街, 聽講周庭喺日本好多fans 關注人物排名50內, 日本人驚國安法在國內唔講政治, 但聽外國嘅政治混亂,日本人興奮到跳舞

引用:
原帖由 豬木屍吃河童 於 2020-8-12 07:59 PM 發表

阿爺取消BNO為有效証件,你估你返唔返到香港??
咁我咪買機票去英國囉, 使驚你!

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-8-12 08:01 PM 發表

咁我咪買機票去英國囉, 使驚你!
記得帶夠6年生活費

引用:
原帖由 豬木屍吃河童 於 2020-8-12 08:02 PM 發表

記得帶夠6年生活費
放心,60年都夠。

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-8-12 08:06 PM 發表

放心,60年都夠。
咁仲唔走?一陣國安法捉人冇得走?定係怕英國的尾國肺炎唔敢走呀??

要唔要又排隊兌日元?

你啲美金輸緊喎。

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-8-12 07:53 PM 發表

但BNO就繼續免簽。
果然係好手足呀,依家走得最前,拉得最多既都係個班十零廿歲既學生,佢地都係無BNO,樓主當佢地係condom,真係抵讚

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]