• 瀏覽: 18,066
  • 回覆: 308
  • 追帖: 1
+11
財經媒體彭博社引述消息人士報道,中國國有銀行的香港分行,正因應美國日前宣布制裁香港特首林鄭月娥等11名中港官員採取行動,

財經媒體彭博社引述消息人士報道,中國國有銀行的香港分行,正因應美國日前宣布制裁香港特首林鄭月娥等11名中港官員採取行動,以保障自身能夠繼續取得美元融資及接入海外金融網絡;建設銀行(00939)、中國銀行(03988)、招商銀行(03968)也對為這11人開戶口轉趨審慎,其中一家銀行已經停止為相關官員開戶
香港區中資銀行系多年獨立王國,夠鍾整治一下

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20200812/bkn-20200812152721281-0812_00842_001.html

繼續短兵相接.......

老實說,本人就不相信內地銀行會這樣做。

我以前都多次在此提出過如有戶口在任何美資金融機構
包括存款金融產品股票買賣,如果有貸款更加要提防隨時 call loan
總之都應該儘快結束關係
原因係該等機關直接受命於美國政府
美國政府若有乜政策上嘅行動,好大機會殃及池魚,
或者中美雙方正面燒到金融
你存入嘅資產隨時被凍結,或美國金融機構無法不突然停業
甚至要撤出香港
要攞番自己錢話唔定要美國本土司法部批准,時間長兼手續煩瑣,要急用更加徬徨
這不是十幾個官員的問題,美國莫須有及一句國安為由,突發行為,大家最近都見識不少
當冷戰白熱化,美國似乎仍然想喺香港尼個過氣籌碼石頭搾埋最後一滴汁
所謂覆巢之下,豈有完卵,好自為之
幾時會發生?
仲有九十幾日就係美國大選,唐老襯為競選,凌霸不乎常理行動只有多,不會減
我大半年前已取銷哂在城市銀行所有戶口
只餘一張信用咭
如果有事係佢追我,唔係我追佢
到時佢急我唔急

引用:
原帖由 普通話太難學 於 2020-8-12 05:05 PM 發表
我同意
就算真有制裁,龐大嘅中資銀行系統間總有方法調動

傳…………傳你老母做雞啦,吊你。

內銀是國企,根本不怕尾國的花招

引用:
原帖由 普通話太難學 於 2020-8-12 05:05 PM 發表
係囉~
如果美方夠膽制裁埋中資銀行, 佢係開打金融戰~

引用:
原帖由 笑到最後 於 2020-8-12 05:11 PM 發表
傳…………傳你老母做雞啦,吊你。
銀行唔會出嚟證實,受制裁的十一條友又唔會出嚟話中資銀行唔做佢生意,短時間係冇得証明。
唯一是等60日後美國會公布的金融公司名單就知中資行的取態。

引用:
原帖由 ngcaddy 於 2020-8-12 05:01 PM 發表
財經媒體彭博社引述消息人士報道,中國國有銀行的香港分行,正因應美國日前宣布制裁香港特首林鄭月娥等11名中港官員採取行動,

?20200812160331

財經媒體彭博社引述消息人士報道,中國國有銀行的香港分 ...
唔睇新聞來源link以為係蘋果日報報導

中資銀行點會封殺被美國制裁嘅中港官員

中資銀行只會更大力支持被美國制裁嘅中港官員

引用:
原帖由 top11 於 2020-8-12 05:13 PM 發表

係囉~
如果美方夠膽制裁埋中資銀行, 佢係開打金融戰~
打就一定,將來總統會不會繼續打..未知

引用:
原帖由 SAF_M 於 2020-8-12 05:12 PM 發表
內銀是國企,根本不怕尾國的花招
唔怕就假,一樣會被美國罰款

引用:
原帖由 天外有天s 於 2020-8-12 05:15 PM 發表

香港中資銀行,不嬲系獨立王國,不聽中央
如果要制裁習近平,香港中資銀行一樣會錦做
里點連習近平都未知

引用:
原帖由 ngcaddy 於 2020-8-12 05:15 PM 發表

打就一定,將來總統會不會繼續打..未知
而家有啲人覺得癲佬有機會連任, 可能佢仲有咩招未出~

引用:
原帖由 天外有天s 於 2020-8-12 05:15 PM 發表

預𠍆被人美國罰款,也不會罰得很重。十幾億美元左右,每次。

主題標籤 #林鄭月娥
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]