• 瀏覽: 18,124
  • 回覆: 6
  • 追帖: 1
+11
傳…………傳你老母做雞啦,吊你。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2020-8-12 05:18 PM 發表

要不用美元做貿易先得。
要美角用人仔同中國買貨

引用:
原帖由 touya08 於 2020-8-12 05:22 PM 發表

已經講左, 如果接納外國條款封鎖本國人民, 已經犯了國安法中其中一條... 銀行業看來要取捨
國安法29條

引用:
原帖由 ruspc2 於 2020-8-12 05:34 PM 發表

No, 銀行唔交罰款就不能用美元交易。
中國主要銀行都有大量的美元交易,所以罰款一定會交。
你太天真了。中資銀行不會主動做。而美資銀行在香港做先,阿爺就即刻先拉人封艇。揾美資銀行先祭旗。

引用:
原帖由 Sith-Lord 於 2020-8-12 05:40 PM 發表

國際轉款全部用美國Swift系統結算
美國可以關閉不服從嘅銀行用此系統
等於全球執粒

我係中銀寧願犯國安法,我估中央都唔會咁屈中銀犯法嘅,睇$份上。 ...
你太天真了,如果中美真要玩大,就即刻制裁習大及川普啦,點會仲玩泥沙制裁小官呢。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2020-8-12 05:43 PM 發表

我一路只係說如美國罰中資銀行,中資銀行會交罰款。
至於中資銀行有冇不和那11條友做生意,這個Bloomberg 的報導,我唔太清楚是否真實。
你唔好傻啦,川普白痴你又跟車太貼,條友都就快落台搏反彈,仲有,你以為阿爺無料反擊咩,傻人。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2020-8-12 06:03 PM 發表

有冇料反擊都要交罰款。
而且係金融上,中國的反擊能力係弱於美國。
說實話,十幾億美元算得係乜,和冇得用美元相比只係少事。
係你向洋人跪得太耐,唔識企返起身做人咋。阿爺點會屈服於尾角呀,如果尾角用尾元結算就可以打敗中國,中國一早死左十世啦,尾角仲使鬼咁頭痛咩。太高技術的財經金融你唔好學人拋書包啦,知小小就以為自己好醒。

主題標籤 #林鄭月娥
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]