• 瀏覽: 540,755
  • 回覆: 255
  • 追帖: 157
+439
引用:
原帖由 catcrystal 於 2020-8-17 01:32 AM 發表

其實仲有一個萬試萬寧既方法, 就係用電話個語音搜尋功能🧐
好介紹😘

引用:
原帖由 catcrystal 於 2020-8-17 01:52 AM 發表

我本身係學九方打字先既, 學校教, 考試又要考
但後嚟遇到個好好人既班主任, 佢覺得九方出嚟做嘢搵唔到食, 所以專登開班教我哋打倉頡
加上果陣好興玩MSN吹水, 練下練下就越打越快
而家一分鐘都打到30幾個中文字 ...
妳個班主任真係好有心呀!
最初我朋友都介紹用九方,重特登比隻碟我download,唔洗記又好玩。後尾我覺得都係正正經經學速成或倉頡,至的起心肝學,但係硬係覺得好似好多字,都唔好問點解個碼,記住就得喇。
例如世,飛,民。。 還是定係我比較笨呢😓

引用:
原帖由 Y-hk 於 2020-8-17 09:54 AM 發表

其實這個是一定.
當你可以唔駛肯定成個字點寫都可以出到個字, 好快就會唔記得成個字係點寫.
拼音輸入這問題更大. 因為可以完全唔知個字係點, 只知發音就出到.
英文相對上就冇呢個問題. 因為一般你知個發音都大約知點樣串.
中文就發音同字形冇直接關係. 拼音同倉頡/速成就兩個流派, 一個針對發音, 一個針對字形. 兩個都有好處. ...
係呀!就係只需有個字形就搵倒個字,係方便咗好多,但係令我感覺會忘記咗一樣咁有意義嘅傳承咁😅
所以有時特登轉手寫,但係又真係比較慢😅 寫個字都攪到咁矛盾🤣

引用:
原帖由 樹上螞蟻 於 2020-8-17 09:56 AM 發表

香港有邊個主持有質素? 懶煽情就有
你咁講,諗諗下。。我而家仍然會睇嘅主持訪問嘅節目,只有流行都市😆

引用:
原帖由 dio1890 於 2020-8-17 10:21 AM 發表

「執筆忘字亅我都想改正自己呢樣野,所以依家除咗PC會用輸入法,手機同平板都會用手寫。
對對對!真係要的起心肝改下個習慣💪
我地共勉之🤝

引用:
原帖由 kenywj 於 2020-8-17 09:09 AM 發表

呢隻毒點解可以變得咁快
我朋友都係咁問。隻毒唔變就會被滅,如果我地係佢會點做?大家不知不覺中打緊場仗😅
未有能夠對症下藥嘅疫苗前,我諗普通人能做嘅就只能大家減少接觸嚟阻止傳播咋。

引用:
原帖由 lazy22 於 2020-8-17 09:37 AM 發表

請病假都睇得出一個人有冇責任心,我遇過兩個同事成日請病假,真病詐病大家心照,但佢哋覺得自己有假紙就奈佢唔何,其中有個同事仲好無恥咁話計過條數,佢平均日薪大概幾多錢,扣除睇醫生幾百蚊,唔番工都淨袋幾多錢,d思想真係好有問題又咁啱兩個都好黃,所以我真係好鄙視黃人,生活上無論大小事都以個人利益為先 ...
公司啲黃人同事之前又係成日同我講點樣點樣唔好蝕底比公司。但係我地公司只係一間慈善機構,並唔係賺錢取利的,受薪嘅只有4個同事,其他全部係義工。
呢行出面都有私人機構做緊,但係收費好高。真係唔明呢啲黃人,想戴做慈善嘅光環,但係內心又咁計較,生存得咁兩極為乜😐

引用:
原帖由 noeru0315 於 2020-8-17 11:27 AM 發表

其實打得字多嘅後遺症唔止係執筆忘字,
我覺得最大問題係當你真係揸住枝筆寫字嘅時候, 啲字越寫越醜
講真, 我覺得自己可能真係有要練返字嘅必要, 啲字醜到唔見得人 ...
哎呀!係呀!之前傷咗隻手寫啲字完全係BB級,點知而家叫做好番89成,手字都。。。🙈

引用:
原帖由 cannotdisplay 於 2020-8-17 11:27 AM 發表

學倉頡, 記得 PRINT 張倉頡表出來, 會容易學好多, 民 口女心, 這三個部份組成, 在表都可以搵到.
呀哈。。。我其實只係學用速成,因為就係想速成嘛😬

引用:
原帖由 lazy22 於 2020-8-17 11:47 AM 發表

又係斤斤計較嘅黃人不過自從黑暴,做慈善機構醫護老師etc都冇光環啦,好多時都要加個“黑”字喺前面,既然佢哋想攞著數,叫佢哋去私人機構做啦 ...
有2隻真係話有私人機構揾佢地架!其實佢地有喺出面做我地都唔會同佢計較,因為人工的確唔比得高。佢既然簽得呢度合同,想計較就等完約先啦!重想叫我點點點,每次我都答佢話預咗冇所謂😒

引用:
原帖由 kenywj 於 2020-8-17 11:31 AM 發表

係喎~我都唔知點解啲人當寶~又話台灣嘢健康養生,佢地到底知唔知台灣係亞洲洗腎南波灣
係囉!喺呆灣啲洗腎診所多到好似7-11咁😐

引用:
原帖由 6月飛雪 於 2020-8-17 11:39 AM 發表

我都好想同林太講聲對唔住
黑暴期間真係日日問候佢
以家諗起佢講自己得3萬警察時好心酸
我都希望佢可以安享晚年
有老公同子孫愛鍚
師兄/姐,您真好🥰
之前我都有喺屋企同朋友藍人谷度,幫林鄭月娥講好說話,但係冇反應。
希望而家佢地都會有似您咁諗,只係唔講出口啦😉

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2020-8-17 01:23 PM 發表

你做咩erase咗佢隻腳呀
唔咪話係冇腳雀咩?🤭

引用:
原帖由 catcrystal 於 2020-8-17 04:46 PM 發表

遇到好老師真係好幸運
我覺得有D碼係夾硬嚟, 要死記
所以初初學果陣有啲忟,成日問打速成叻個同事點解點解,真係辛苦佢!後尾至被順化到唔好問只要記

引用:
原帖由 Y-hk 於 2020-8-17 01:28 PM 發表

我諗咁係將自己位置放幾高既問題.
以前學生對老師係老師高高在上. 根本正常唔會有乜反抗既心.
個定位就係老師講既學生就要聽.
現在既學生定位係高過老師, 因為佢地係客人. ...
你咁講令我想起警察,係服務市民😑

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]