• 瀏覽: 15,834
  • 回覆: 213
[隱藏]
業績和盈利前景乏善可陳的壹傳媒,股價連續兩日大幅異動,令市場嘩然。分析員俱直指該公司昨日收市價逾一元,沒有任何實質因素可以支持,未來股價或會很快掉頭下跌。擔心投資者盲目衝入市場跟大隊買,只會製造逃生門供莊家散貨,最終受損只會是「盲搶貨」的散戶或投資初哥。

轉載 ~事實上,壹傳媒六月時曾公布,截至今年三月底止全年度股東應佔虧損逾四點一五億元,按年擴逾百分之廿二,而過去五年累蝕逾十九億元。在過去十年以來,公司累計虧損更逾廿七億元。財金界指出,無論「殼價」(上市公司地位價值)、公司業績、前景,都完全解釋不到該公司股價上升的原因,只靠熾熱氣氛暫時支撐股價。

訊匯證券行政總裁沈振盈表示,市場有時可以顯得非理性,「垃圾股票可以升得好,好股票可以倒頭跌」。當然本輪異動,亦有可能是因為即市股價走勢引來投機者炒作,相信股市莊家經已趁勢「散水」。

沈振盈:唔尋常交易 背後一定有目的他又指出,觀乎昨日該公司成交額超過本身市值,成交股數超過公司股份發行量,顯示買賣轉手頻繁,不諱言:「呢啲咁唔尋常交易,背後一定有目的,一旦目的已達,邊個去維持股份二十九億咁高市值?」已沽貨脫身的前股東當然叫好,但這兩天入市的投資者恐怕會損手。



這兩天入市的投資者恐怕會損手。

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20200812/00176_006.html



熱賣及精選
佢地就係有一股英雄感,諗住買股票就救到肥佬黎,所以訓身支持,今日好大機會散水,睇下又有幾多人跳樓


明肥佬托市出貨搵現金,暗中賤價出讓物業!
https://hd.stheadline.com/news/r ... 獨家-黎智英等1-3億暗盤放售大埔工廈



最好搶入西傳聞 幫手高位接貨


唔好學羅黎賤種甘用黑名單啦,口講言論自由,卻限制他人發表意見.

回覆 引用 TOP

[隱藏]
咁咪好囉!下星期再拉肥佬黎一鑊,告佢造市
我尋晚在另一post都話左佢缺水架啦,又賣野喇 



回覆 引用 TOP

買定花生等睇好戲啦


回覆 引用 TOP

毒犯家族好葡萄


尋日散戶入市接火棒 應該唔多
估計係有人藉股市 俾錢某人/團體做野



真係會有白痴老散去接貨?


[隱藏]
呢D股,散戶都唔會接架啦,有心'人'居多


回覆 引用 TOP

爆升係因為賤格黎被捕,已經放返出黎真係要睇路


回覆 引用 TOP

主席CEO出事未停牌前,撈底搏一搏,走一轉發生過唔少,但系幾仙炒上個幾兩蚊就真系聞所未聞,肥佬黎上嗮電視,證監會唔停牌唔問點解狂升兩日咁都得,用返上一代講股佬成日講個句“阿婆走得快”


今年一定要贏多的,努力努力!!??

回覆 引用 TOP

想發死人財 要睇下自己有無本事


回覆 引用 TOP

[隱藏]
充滿酸腥味
速進經濟又嘈

[ 本帖最後由 Peter_H 於 2020-8-12 11:43 AM 編輯 ]



西人有可口可乐,佢有可防可控
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]