• 瀏覽: 1,026
  • 回覆: 21
+2
特區政府表示,強烈反對美國要求由9月25日起,所有香港製造並出口到美國的商品,必須貼上「中國製造」的標籤。 發言人說,新規定源於美國於7月14日的總統行政命令,反映美國無視香港作為世界貿易組織單獨成員的地位,指出規定除了可能不符合世貿規定外,亦無助保障消費者利益,更會帶來混亂,損害各方包括美國自身的...

The Trump administration has confirmed Hong Kong is China.

泛民如何是好?被出賣了嗎?

新聞來源連結:

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1543156-20200811.htm?spTabChangeable=0

政府表明立場 : Hong Kong is still Hong Kong.  One country two system is still working.

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2020-8-11 10:28 PM 發表
特區政府表示,強烈反對美國要求由9月25日起,所有香港製造並出口到美國的商品,必須貼上「中國製造」的標籤。 發言人說,新規定源於美國於7月14日的總統行政命令,反映美國無視香港作為世界貿易組織單獨成員的地位,指出規定除了可能不符合世貿規定外,亦無助保障消費者利益,更會帶來混亂,損害各方包括美國自身的...

https://newsstatic.rthk.hk/images/mfile_15431 ...
其實好事

中國一向都知自己個名臭

中國貨係被嫌棄

所以好多時將啲野運嚟香港包裝吓

扮香港貨

沾香港光

依家呢條橋行唔通了

照例反對下,美國入口香港貨多定中國貨多呢

HK出口只剩黑暴革命

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-8-11 10:34 PM 發表

其實好事

中國一向都知自己個名臭

中國貨係被嫌棄

所以好多時將啲野運嚟香港包裝吓

扮香港貨

沾香港光

依家呢條橋行唔通了
個乜柒黃色經濟圈即時歸納"枝拿"經濟圈

乜made in China 好失禮咩?

強烈反對?

香港出口最多,只有人,即係Chinese

而家支那製造好失禮你咩?

鼓吹香港製造是否推動香港獨立違反國穴法??

引用:
原帖由 明日純情的馬 於 2020-8-11 10:39 PM 發表

依家中國冇得韜香港光

諗起都開心

順帶一提,近期嗰啲甚麼理大疫苗

其實是大陸疫苗來

但大陸心知肚明自己個名臭

咪黐埋「理大」落個名

又係沾人哋光

啲中國人係好鍾意咁

好啦,今次係美國話香港係一國之內,唔可以獨立用香港呢個名,班泛桶成功爭取

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-8-11 10:45 PM 發表

依家中國冇得韜香港光

諗起都開心

順帶一提,近期嗰啲甚麼理大疫苗

其實是大陸疫苗來

但大陸心知肚明自己個名臭

咪黐埋「理大」落個名

又係沾人哋光

啲中國人係好鍾意咁 ...

引用:
原帖由 嘩眾取寵死宅男 於 2020-8-11 10:35 PM 發表
HK出口只剩黑暴革命
黑暴革命香港進口,美國出產。

香港係中國一部份,點解仲貼香港製造?低能特區政府強烈反對,係咪想分裂國家

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]