• 瀏覽: 3,452
  • 回覆: 31
我不是軍迷但常識我仲有。國家唔話你知,可以用常識了解一下。

中國的洲際導彈本來就可以啊 

火箭技術雖然近似洲際導彈, 但仍有不少差距, 洲際導彈要高速再入大氣層並非易事, 印度都可以發射衛星到火星, 但仍缺乏製造8000公里或以上洲際導彈能力

引用:
原帖由 東方忍 於 2020-8-11 09:50 PM 發表
飛去火星唔係火箭,係太空飛行器,火箭只係將太空飛行器放上太空,而飛行器就用「行星」引力作用飛去火星。
所以去火星唔係靠噴射引擎飛行。

火箭,是指運載工具,飛彈是指由火箭運載的武器。所以我國有火箭軍(前身是炮兵部隊)而不必叫飛彈軍。

Wiki
東風四號彈道飛彈被研製成同名的遠程彈道飛彈以及長征一號運載火箭。而東風五號彈道飛彈被研製成同名的洲際彈道飛彈以及風暴一號運載火箭和長征二號甲運載火箭;風暴一號轉而被研製成長征四號系列火箭的各種型號。

重點是引擎推進力和持久力。要運載大型飛行器(太空船),一般會捆綁兩三支助推小火箭。

引用:
原帖由 東方忍 於 2020-8-11 09:50 PM 發表
岸能柒鳩,自己查下東風5幾時經過天安門

介紹返東風快遞業務

東風11:經營國內快遞,主要業務方向是台灣。

東風15:亞洲快遞,主要業務方向日本。

東風17:服務亞洲和西太平洋,主要客戶是美國駐日韓基地。業務亮點是時效性好,高超聲速,發件後還能變更收件人,由於採用打水漂技術,燃料經濟性較好。

東風100:關島快遞。業務亮點是旅途貼地面有掩護,可以拐大彎。可以給大型水面艦船發貨。

東風26:關島快遞。業務亮點是可以送蘑菇炒蛋。

東風31:洲際快遞,北美地區部分覆蓋。機動攬件。可實行1-3個客戶同時送貨。

東風41:洲際快遞,北美地區全覆蓋。機動攬件。可實行7-10個客戶同時派送。

東風5C:洲際快遞。北美地區全覆蓋。和東風41的區別在於,一是固定網點發貨,二是專營大件貨。

希望五星好評,不過通常默認好評

引用:
原帖由 kane1101 於 2020-8-12 11:46 AM 發表
介紹返東風快遞業務

東風17:服務亞洲和西太平洋,主要客戶是美國駐日韓基地。業務亮點是時效性好,高超聲速,發件後還能變更收件人,由於採用打水漂技術,燃料經濟性較好。

東風100:關島快遞。業務亮點是旅途貼地面有掩護,可以拐大彎。可以給大型水面艦船發貨。

...
就係博中共唔敢玩蘑菇炒蛋

引用:
原帖由 人類仔 於 2020-8-12 15:27 發表

就係博中共唔敢玩蘑菇炒蛋
老尾唔識捉棋
次次都比中央迫老尾行,主動權次次彈返老尾手上,所以中央唔需要選擇用蘑菇炒蛋
老尾比中央楂住春袋又唔發得爛渣,勁好笑

民兵3,好似係6/70年代產物。

算唔算略勝美國 50年前技術?

引用:
原帖由 kane1101 於 2020-8-12 03:41 PM 發表

老尾唔識捉棋
次次都比中央迫老尾行,主動權次次彈返老尾手上,所以中央唔需要選擇用蘑菇炒蛋
老尾比中央楂住春袋又唔發得爛渣,勁好笑:smile_ ...
一時又想捏人春袋,一時又想做雙嬴俠...好難捉摸呀https://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=29292962&extra=page=1

引用:
原帖由 人類仔 於 2020-8-12 16:12 發表

一時又想捏人春袋,一時又想做雙嬴俠...好難捉摸呀https://news.discuss.com.hk/view ... 62&extra=page=1
合作雙贏?
慢煮老尾,唔覺唔覺熟左啦
太急唔好食
唔洗急好戲連場,花生唔夠去買先

引用:
原帖由 wai177 於 2020-8-12 04:12 PM 發表
民兵3,好似係6/70年代產物。

算唔算略勝美國 50年前技術?
夠用就得啦!
其實而家好多武器的原理同幾千年前的一樣。
以曲尺手槍為例,和1911年發展的1911型相差無幾,只是材料改左。

引用:
原帖由 kane1101 於 2020-8-12 11:46 AM 發表
介紹返東風快遞業務

...
無忘記巨浪。

引用:
原帖由 南宮老人 於 2020-8-12 02:00 AM 發表
火箭技術雖然近似洲際導彈, 但仍有不少差距, 洲際導彈要高速再入大氣層並非易事, 印度都可以發射衛星到火星, 但仍缺乏製造8000公里或以上洲際導彈能力 ...
印度火星單野唔係衰左?仲有印度支火箭應該唔係自己做。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]