• 瀏覽: 4,811
  • 回覆: 135
世上幾多貨係中國制

eat shit dxg save it

引用:
原帖由 我最愛黨 於 2020-8-11 08:58 PM 發表
特區政府今日(11日)表示,就美國海關及邊境保衞局,於聯邦公報網站上載有關香港貨品產地來源標記新規定通告,表示強烈反對。港府發言人批評,事件反映美國無視香港作為世界貿易組織單獨成員地位,相關規定除可能不符世貿規定外,亦無助保障消費者利益,更會帶來混亂,損害各方包括美國自身利益。

https://cdn.hk01.com/media/images/5041457/org/1748550dda856 ...
咁強烈? 乜好驚咩?

抽美國貨入口稅,美國公司出品都抽稅,不在美國本土都抽稅。

引用:
原帖由 我最愛黨 於 2020-8-11 08:58 PM 發表
特區政府今日(11日)表示,就美國海關及邊境保衞局,於聯邦公報網站上載有關香港貨品產地來源標記新規定通告,表示強烈反對。港府發言人批評 ...
政府應該歡迎,絕對利大於弊

引用:
原帖由 (ツ) 於 2020-8-12 05:54 AM 發表
世上幾多貨係中國制
接近1/3

引用:
原帖由 liongdanny 於 2020-8-11 09:34 PM 發表

真奇怪把「香港制造」變為「中國制造」向全世界體現出香港就是中國領土不分彼此,心繫祖國求之不得之事,為何林鄭政府要反對呢?唔通她就好像台灣政治人物所謂的「藍皮綠骨」?披著豺狼的皮,乾著怕見光的事? ...
香港政府不嬲冇腦

引用:
原帖由 輪大碩士仔 於 2020-8-11 10:08 PM 發表
國際規則點講?
聯合國憲章,規定不得干預別國內政

引用:
原帖由 輪大碩士仔 於 2020-8-12 08:18 AM 發表
請搞清楚邊一國干預邊一國內政先啦
中國香港訂立國安法,美國對港單邊制裁

提早一國一制

引用:
原帖由 輪大碩士仔 於 2020-8-12 08:21 AM 發表
你入口貨物去人地的國家就要乎合對方條例
當然係,不過美國改例就係對港制裁,講到明既事冇乜好拗
ps. 其實我覺得改成中國係好事,只係要循例反對美國干涉我地

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]