• 瀏覽: 12,101
  • 回覆: 181
+3
田氏兄弟同部份豉油黨人咪係囉

引用:
原帖由 liongdanny 於 2020-8-11 07:23 PM 發表
《港區國安法》自6月30日於香港實施後,多人因此被捕,美國財政部更表示制裁包括特首林鄭月娥在內11名中港官員,部分建制派未有出現在制裁名單,引起社會關注。全國港澳研究會副會長劉兆佳早前接受《觀察者網》訪問,劉兆佳認為建制派人士不一定是愛國者,當中部分人沒有家國情懷,願意跟中國共產黨合作的背後動機不是熱愛國家,而是因為利益。

https://cdn.hk01.com/di/media/images ...
當年 第一個買四合院人士「飛天朱」名言「愛國是一門生意」

引用:
原帖由 liongdanny 於 2020-8-11 07:23 PM 發表
最近被人揭露的民建聯副主席周浩鼎妻兒在美國紐約,自己孤寡一人留港打著愛國愛港的旗號撈取政治資本。
ON膠思維, 個人政治取向, 又關家人乜春事呢又?

即是說, 當老公說要愛國入黨的時候,
老婆子女因個人有自己的政治選擇的話,
咁按你呢套絕對政治級的思維想法下,
他們是否要因為國家, 而要離婚及與子女脫離關係,
這才是合格, 真真正正的愛國行為?

現在究竟是甚麼年代?
咸豐年代?文革年代?

嘔電!

引用:
原帖由 windren 於 2020-8-12 00:50 發表
尤其二五黨
x2 部分假建制派

所以國民教育係必須

引用:
原帖由 嘩眾取寵死宅男 於 2020-8-11 07:31 PM 發表
建制派不代表是好東西,但犯民洗腦點火燒人就一定是壞東西
點火燒人就一定是壞東西 <==正確, 所以要受法律制裁
咁黑警濫捕濫用暴力打示威者是好東西定壞東西呀?? 好東西嗎?? 所以唔使被拉? 壞東西點解咁耐都唔繩之於法呀??

老瘤宜家先知,口號揾食啫

引用:
原帖由 luckkong 於 2020-8-12 01:56 AM 發表

ON膠思維, 個人政治取向, 又關家人乜春事呢又?

即是說, 當老公說要愛國入黨的時候,
老婆子女因個人有自己的政治選擇的話,
咁按你呢套絕對政治級的思維想法下,
他們是否要因為國家, 而要離婚及與子女脫離關係,
這才是合格, 真真正正的愛國行為?

現在究竟是甚麼年代?
咸豐年代?文革年代?

...
梗係唔得啦,嚴人寛已,畜牲不如

引用:
原帖由 理+誠 於 2020-8-11 08:34 PM 發表
以前中國窮,好多人為揾食,要出國打工、做生意;時間耐咗,落地生根,娶妻生子,事業又喺當地,唔易放棄。
但唔回國唔等於唔愛國,事實佢哋好多都好關心家鄉,亦對家鄉建設有好大貢獻。 ...
地球有一半人識學你這樣想的話,
世界就已經可以少了一大半社會及政治問題的了,
所以要世界和平, 無咁簡單!

在高位的, 當中只需出現一兩只極端思想份子,
佢個腦只需想多了, 然後又再想埋一邊的話,
因權在他手, 勢在他口, 你已經可以死得!

任一世界的帝王官僚史實中, 實例多得很,
尤其中國歷代之中, 因此而死的忠臣,
多得實在很........

算把L啦都係!

劉兆佳認為建制派人士不一定是愛國者,當中部分人沒有家國情懷,願意跟中國共產黨合作的背後動機不是熱愛國家,而是因為利益。

這話最真,捉內奸。

聼佳叔9up甘多年最岩聼今次~

大少奶點知喊包頂個老婆系紐時做系因為反送中期間經過荃灣港鐡連儂牆有人貼出黎~

應該系有人出賣喊包頂~

習大夏寶老豆~少奶仔出巡吾是浪得虛名架~

任何人士只要提升social benefits 大量減少social costs 如何加強特區各方面實力

唔好意思,01出品嘅野,信1成都死,誤導成分高。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]