• 瀏覽: 12,121
  • 回覆: 181
+3
引用:
原帖由 理+誠 於 2020-8-11 08:34 PM 發表

以前中國窮,好多人為揾食,要出國打工、做生意;時間耐咗,落地生根,娶妻生子,事業又喺當地,唔易放棄。
但唔回國唔等於唔愛國,事實佢哋好多都好關心家鄉,亦對家鄉建設有好大貢獻。 ...
好多中國人即使入左外國籍,也是忠於中國的,不會效忠自己入左籍的國家。

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-8-12 12:26 PM 發表

呀爺最怕你真愛國
唯利是圖便好
以前有些真愛國同胞,不明白阿爺對日本的策略是要考慮多方面,自己自發抗議日本把釣魚臺據為己有。最後要阿爺喝停抗議行動。

引用:
原帖由 1MH1 於 2020-8-12 01:59 PM 發表
建制家人去外國做間諜, 你佳叔識條鉄咩? 唔通要話你知呀?
建制家人去外國教育當地人中共制度的優越性和西方式民主的荒謬也不用向香港人匯報吧。

引用:
原帖由 kit05hk 於 2020-8-12 07:03 PM 發表

以前有些真愛國同胞,不明白阿爺對日本的策略是要考慮多方面,自己自發抗議日本把釣魚臺據為己有。最後要阿爺喝停抗議行動。
當然啦,中共策略我哋真係識條鐵咩。釣魚台唔講,大片國土包括海參威俾俄羅斯吞佔,多年來屁都唔敢放一個,呢啲策略太深不可測喇!

劉兆佳有無資格講呢番說話
佢以為自己係邊個

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-8-12 03:36 PM 發表

軍委主席 中央總書記 國家主席 這三者之間你搞懂再說話吧
就你還好意思和我說差距?你一個狗屁不懂的人說這些話臉紅不紅?
不懂的東西不要胡說八道知道嗎? ...
你不懂就別以為別人不懂
你看看 你答了甚麼?
不就是答不到 胡亂說些別的就算了

冇利益,豬西同你講愛國咩!!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]