• 瀏覽: 10,578
  • 回覆: 181
  • 追帖: 1
《港區國安法》自6月30日於香港實施後,多人因此被捕,美國財政部更表示制裁包括特首林鄭月娥在內11名中港官員,部分建制派未有出現在制裁名單,引起社會關注。全國港澳研究會副會長劉兆佳早前接受《觀察者網》訪問,劉兆佳認為建制派人士不一定是愛國者,當中部分人沒有家國情懷,願意跟中國共產黨合作的背後動機不是熱愛國家,而是因為利益。

全國港澳研究會副會長劉兆佳睇清了所謂[愛國愛港建制派」中的走狗,全國人代常委譚耀忠全家子女在澳洲,最近被人揭露的民建聯副主席周浩鼎妻兒在美國紐約,自己孤寡一人留港打著愛國愛港的旗號撈取政治資本。

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/政情/509589/港版國安法-劉兆佳-建制派不代表是愛國者-部分人缺家國情懷

熱賣及精選
引用:
原帖由 liongdanny 於 2020-8-11 07:23 PM 發表

《港區國安法》自6月30日於香港實施後,多人因此被捕,美國財政部更表示制裁包括特首林鄭月娥在內11名中港官員,部分建制派未有出現在制裁名單,引起社會關注。全國港澳研究會副會長劉兆佳早前接受《觀察者網》訪問,劉兆佳認為建制派人士不一定是愛國者,當中部分人沒有家國情懷,願意跟中國共產黨合作的背後動機不是熱愛國家,而是因為利益。

https://cdn.hk01.com/di/media/images ...
周浩鼎根本就係假愛國份子啦,老婆係紐約時報做,中國大陸好多料,就係周生放俾佢老婆再轉紐約時報

建制派不代表是好東西,但犯民洗腦點火燒人就一定是壞東西

建制點假都唔會叫人破壞先啦

回覆 引用 TOP

孫中山愛唔愛國先?個人認為佢愛國。但佢好似允個日本女人,又長期系日本生活。。唔通又唔愛國?我覺得愛唔愛國只有自己知。以前好多華人系外國生活,但對家鄉發展好出力。

引用:
原帖由 一家團聚 於 2020-8-11 07:28 PM 發表

周浩鼎根本就係假愛國份子啦,老婆係紐約時報做,中國大陸好多料,就係周生放俾佢老婆再轉紐約時報
係你呢d 傻仔先要分得咁仆街。
大是大非,愛國愛港,
其他就自由。
仲話要民主,批鬥死人,算乜叉自由民主。

立法會議員一定要政治審查,直系親屬擁有外國籍,不能參選立法會議員.

引用:
原帖由 一家團聚 於 2020-8-11 07:28 PM 發表

咁樣香港叫二五仔,內地叫二面派,係徹頭徹尾的賣國賊。林鄭和共產黨咁蠢俾周浩鼎混入革命隊伍中。

我覺得講緊25田

引用:
原帖由 嘩眾取寵死宅男 於 2020-8-11 07:31 PM 發表

建制派不代表是好東西,但犯民洗腦點火燒人就一定是壞東西
X2

回覆 引用 TOP

引用:

那香港那幾萬尾國人和幾十萬陰國人咪唔愛尾國陰國??

回覆 引用 TOP

第一個諗起浩鼎,佢老婆有美國主子,好心一係分手或者叫佢辭職啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2020-8-11 07:35 PM 發表

孫中山愛唔愛國先?個人認為佢愛國。但佢好似允個日本女人,又長期系日本生活。。唔通又唔愛國?我覺得愛唔愛國只有自己知。以前好多華人系外國生活,但對家鄉發展好出力。 ...
以前中國窮,好多人為搵食,要出國打工、做生意;時間耐咗,落地生根,娶妻生子,事業又喺當地,唔易放棄。
但唔回國唔等於唔愛國,事實佢哋好多都好關心家鄉,亦對家鄉建設有好大貢獻。

你看到的未必是事實
你以為的事實未必是真相
好老實
我都無乜愛國情懷

但我對美國所作所為好燃不滿

菲人黎旅遊我唔會排擠佢地
但要求港人唔請菲人係要經濟打擊佢地
護保在菲旅客都做唔到
唔打擊佢地經濟
佢地點識反省

回覆 引用 TOP

想問劉先生你愛唔愛國呢?😅