• 瀏覽: 916
  • 回覆: 12
他們個心係忠於中國和香港,也會在當地維護中國利益。即使宣誓話效忠入籍國。他們只是怕左黃絲才走。其實好多外國人不介意內地同胞和香港藍絲移居當地後仍忠於中國,否則這些外國人一早反對繼續俾這班人移民當地。這些外國人好明理,知道人不可以忘本,即使已離開故土。

我的外國朋友話當地食品廠藥廠俾內地人收購左後產品質素大為提高,所以他們絕對歡迎這些去到那兒也心繫中國的內地人去當地。

在外國可以做到專業人仕和高職位的一定是藍絲 因為他們本身已經是精英,只要預到一個不會歧視外族,唯才是用的老闆,他們一定可以發揮所長。

國藉法有既定方式處理
要有外國國藉並係外國定居,先會喪失中國國藉,全部人都一視同仁,以前係咁,以後都係咁
當中國視 BNO 為外國國藉時,有BNO仲要坐移民監,只可以話英國佬玩撚佢地

中國點解不承認 BNO 係外國國藉呢?因為回歸前有協議,英國不願比BOTC/BDTC 移民英國,但又要懶係有交帶出本BNO
中國為避免香港人無意間失去中國國藉,先話 BNO只係旅遊證件,但仍係中國人,有乜事可以遣返香港。
既然英國佬今時今日願意硬食,我地係好願意送班戇鳩仔一程

你係度獻世無意思

身體好誠實嘅

如果必須二揀一

你即管睇吓有幾多人肯要中國籍

一視同仁,中國不容雙重國籍!😶

中國不比BOTC/BDTC 移民英國,當年檔案解密就係咁寫

唔好戇鳩啦,移民有得禁既咩。

解密文件?你尋日發夢作出黎果份?

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-8-11 22:14 發表
國藉法有既定方式處理
要有外國國藉並係外國定居,先會喪失中國國藉,全部人都一視同仁,以前係咁,以後都係咁
當中國視 BNO 為外國國藉時,有BNO仲要坐移民監,只可以話英國佬玩撚佢地

中國點解不承認 BNO 係外國國藉呢?因為回歸前有協議,英國不願比BOTC/BDTC 移民英國,但又要懶係有交帶出本BNO
中國為避免香港人無意間失去中國國藉,先話 BNO只係旅遊證件,但仍係中國人,有乜 ...
啱,只要有外國護照,而每年在港少於某一個日數,就自動取消永久居民身份。

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-8-11 10:24 PM 發表
身體好誠實嘅

如果必須二揀一

所以點解你仲留係中國香港嘅土地上

你都好成實喎,仲有一班畜生同類WC攞住咩加拿大護照,死都要留系中國香港,你話身體幾誠實😁
引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-8-11 10:24 PM 發表
身體好誠實嘅

如果必須二揀一

引用:
原帖由 kit05hk 於 2020-8-11 06:56 PM 發表
他們個心係忠於中國和香港,也會在當地維護中國利益。即使宣誓話效忠入籍國。他們只是怕左黃絲才走。其實好多外國人不介意內地同胞和香港藍絲移居當地後仍忠於中國,否則這些外國人一早反對繼續俾這班人移民當地。這些外國人好明理,知道人不可以忘本,即使已離開故土。 ...
咪當呢d人做華僑, 回國居住囉.
孫中山先生都話: [華僑是革命之母]!

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-8-11 10:14 PM 發表
國藉法有既定方式處理

中國為避免香港人無意間失去中國國藉,先話 BNO只係旅遊證件,但仍係中國人,有乜 ...
我也知中國不承認雙重國籍,所以好多內地人只拿澳洲永久居民身份而冇入澳洲籍。所以有部份澳洲人不應該未認清事實前就批評中國人入左澳洲籍也不效忠澳洲,人地都冇入籍。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]