• 瀏覽: 5,482
  • 回覆: 66
+2
引用:
原帖由 peter925 於 2020-8-11 07:50 PM 發表
此消彼長,真係快到超出晒預期,美國真的仆街了。
科技方面,中國也快速追上來,
2019年,國際專利申請數量中國超過美國,世界第一。
2020八月,最新統計數據,在世界頂級科學期刊的論文發表數量,中國超過美國世界第一。

引用:
原帖由 台風變態的樓盤 於 2020-8-11 07:04 PM 發表
中美斷纜之後剩得低幾多間先講啦
美資會剩得無幾間

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2020-8-11 08:33 PM 發表

返大陸我都好鍾意行沃爾瑪同家樂福
都又殘又舊
依家緊係行ole同盒馬啦

引用:
原帖由 starr 於 2020-8-11 08:06 PM 發表

姚明想躲在曾志偉身後
師兄個比喻好正! 只想低調做事,但實力它不容許!

引用:
原帖由 momo481716 於 2020-8-12 12:41 AM 發表
印尾抄速度不及中國速度
如果只靠抄就可以成功,咁世界上就冇人失敗

引用:
原帖由 robin09 於 2020-8-11 09:43 PM 發表

科技方面,中國也快速追上來,
2019年,國際專利申請數量中國超過美國,世界第一。
2020八月,最新統計數據,在世界頂級科學期刊的論文發表數量,中國超過美國世界第一。 ...
係啊
同樣出發趕緊去火星

引用:
原帖由 lok3387 於 2020-8-11 06:49 PM 發表
walmart?
係中國都好似有業務,搵佢開刀先
Walmart 糸國內主要做買手,以前係香港做,入貨比美國市埸,國內實體店,其實好細。Walmart 好多先攞貨後比錢,更有些產品是賣貨後才找數。
如果打撃中國呢條供應鏈,Walmart 短期內最少7成以上日用品冇得上架,但相對中國啲工廠會產生壓力。美國人同中國人都會痛苦, 制裁未必係最好選擇。

引用:
原帖由 Puke007 於 2020-8-12 08:52 AM 發表

Walmart 糸國內主要做買手,以前係香港做,入貨比美國市埸,國內實體店,其實好細。Walmart 好多先攞貨後比錢,更有些產品是賣貨後才找數。如果打撃中國呢條供應鏈,Walmart 短期內最少7成以上日用品冇得上架,但相對中國啲工廠會產生壓力。美國人同中國人都會痛苦, 制裁未必係最好選擇。 ...
學美國強買tiktok,勒令walmart等美國企業剝離業務賣畀中國企業

引用:
原帖由 starr 於 2020-8-12 09:15 AM 發表

學美國強買tiktok,勒令walmart等美國企業剝離業務賣畀中國企業
但係只可以買當地部份,正如之前所說,Walmart 國內只係買手,入貨比美國,如咁做有點捉蟲。

叻……

引用:
原帖由 Puke007 於 2020-8-12 09:44 AM 發表

但係只可以買當地部份,正如之前所說,Walmart 國內只係買手,入貨比美國,如咁做有點捉蟲。
目前沃爾瑪在中國經營多種業態和品牌,包括購物廣場、山姆會員商店、沃爾瑪惠選超市等。沃爾瑪目前已經在中國180多個城市開設了400多家商場 、約20家配送中心。經過20多年在中國的發展,已擁有約10萬名員工。

引用:
原帖由 thirdac 於 2020-8-11 07:15 PM 發表
排第1果間有咩咁巴閉?一間零售商姐。有沒有人知沃爾瑪有咩特別?
有沒有人知沃爾瑪有咩特別<===特別在係大陸入平貨, 美國賣平d完勝對手

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2020-8-11 08:33 PM 發表

返大陸我都好鍾意行沃爾瑪同家樂福
我覺得大潤發好啲,我去過唔同城市嘅大潤發,間間水平都好相近,比較寬敞,熟食方面,須然我唔會幫襯,不過睇落比較新鮮,其他賣嘅野其實都差不多,大潤發就比較貴啲,沃爾瑪就比較參差,熟食方面好似放左一段時間咁,有時有啲野平得好似唔係幾合理咁,好似上次喺韶關沃爾瑪,12支550ml冰泉只係四個幾,我唔係幾鐘意有我覺得平得黎唔合理嘅貨品

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]