• 瀏覽: 2,775
  • 回覆: 48
全國人大常委會今日(11日)下午閉幕,消息指,常委會以全票通過《香港特別行政區第六屆立法會繼續運作作出決定的議案》,現屆立法會議員將全部延任一年,包括早前報名參選被取消資格的4名民主派。
消息指,現任議員續任時毋須再次宣誓,繼續履行職責不少於一年,直至第七屆立法會任期開始為止;第七屆立法會依法產生後,任期仍為4年。

港府早前引用《緊急法》押後立法會選舉一年,並提請人大常委會就立法會真空期作決定,常委會今日下午閉幕,以「決定」形式解決立法會真空問題。曾力倡設「看守議會」的港區人大代表葉國謙昨日轉口風,稱相信現屆議員可原班人馬過渡,包括公民黨郭榮鏗、楊岳橋、郭家麒及專業議政梁繼昌。
除立法會運作安排外,人大常委會有兩項議程與香港有關,包括修訂《國旗法》和《國徽法》,明文規定不得倒掛或胡亂棄置國旗,以及在粵港澳大灣區開展香港法律執業者取得內地執業資質和從事律師職業試點工作的決定草案。

仲要睇泛民班仆街搗亂立法會1年?

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/政情/509409/人大常委會通過-全體議員延任不少於一年-消息-毋須重新宣誓

阿爺招安,用香港做樣辦給台灣睇。
阿爺: 拿,台灣仔,第日收返台灣,你地都仲有官做,只要歸順就可保命。

Very good

阿爺呢鋪真係絕, 令到D黃議員進退兩難!
引用:
原帖由 閘總智囊 於 2020-8-11 05:20 PM 發表

咪係囉,香港之所以咁亂,就係有啲仆街,自稱愛國愛黨,支持呀耶維護國家安全乜乜物物,到呀耶決定咗某啲事,又出嚟呀支呀draw,唯恐天下不亂

呀爺咁大方,班曱甴都唔知點算

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2020-8-11 05:22 PM 發表
阿爺呢鋪真係絕, 令到D黃議員進退兩難!
阿爺咁樣行緊係有佢原因既,所以都幾放心

引用:
原帖由 閘總智囊 於 2020-8-11 05:26 PM 發表

咪係囉,1句講晒,只要肯奶屎眼既,1定唔會餓死
但,若唔歸順,就要殺,無辦法。

人大都唔蠢得哂

引用:
原帖由 笑到最後 於 2020-8-11 05:14 PM 發表
阿爺招安,用香港做樣辦給台灣睇。
阿爺: 拿,台灣仔,第日收返台灣,你地都仲有官做,只要歸順就可保命。
中國自己弱智好了

唔好當臺灣傻

中國呢啲咁嘅垃圾國家係絕對不可信任

引用:
原帖由 棧道 於 2020-8-11 05:23 PM 發表
呀爺咁大方,班曱甴都唔知點算
小中國淆底

怯於大美國制裁

奸邪妖獸繼續作惡一年。

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-8-11 05:33 PM 發表

中國自己弱智好了

唔好當臺灣傻

中國呢啲咁嘅垃圾國家係絕對不可信任
咁有骨氣就唔使兵敗到台灣啦。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]