• 瀏覽: 1,505
  • 回覆: 18
資助僱主支薪的保就業計劃,今日(11日)公布第1期第7輪獲發補貼的僱主及企業名單,美心食品有限公司獲發最多補貼,達3.2

迪士尼都請好多人喎, 勁過x和

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200811/bkn-20200811140052218-0811_00822_001.html

呢D大集體, 大把錢蝕啦,  不如將佢地收到既幾十億派返俾D中小企, 細公司仲好啦~~

引用:
原帖由 IwinU 於 2020-8-11 03:49 PM 發表
呢D大集體, 大把錢蝕啦,  不如將佢地收到既幾十億派返俾D中小企, 細公司仲好啦~~
政府明益啲中資/親中公司

可憐被迫停業的小商戸, 到現在還未收到應急錢。 

為何要支持外國,尤其是美國的企業。

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-8-11 04:11 PM 發表

政府明益啲中資/親中公司
咁派錢比肥佬黎及維基算唔算係中資/親中公司

引用:
原帖由 笨豬傻咪 於 2020-8-11 05:03 PM 發表

肥狗眼中只有仇中。
其他當睇唔到架。

食美心,保就業,顯良心

大公司咁快收大log錢
細公司等到頸都長

引用:
原帖由 其他人了 於 2020-8-11 05:14 PM 發表

肥狗眼中只有仇中。
其他當睇唔到架。
蓬佩奧話肥佬黎係愛國者

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2020-8-11 05:29 PM 發表
蓬佩奧話肥佬黎係愛國者
肥佬呢排威過東方(市值)

引用:
原帖由 sunvoice 於 2020-8-11 05:40 PM 發表

肥佬呢排威過東方(市值)
前日9仙,今日收1.1元,市值升左10倍

保就業個D如果連超巿或地產都要拿,咁D保就業該全部行業都要俾啦

引用:
原帖由 笨豬傻咪 於 2020-8-11 05:03 PM 發表
所以常言, 班友政治中毒, 根本就是完全沒有半點錯!
政治選擇性後看的一切, 就只有仇中仇到上曬腦,
只看自己想看見的, 其他就當睇唔到,
經常鬼遮眼, 腦早已被殘!

不過.......最後得出來的現象, 就好明顯又是政府多年來,
經常部被人討厭到極點的世界級劣風行為,
就是又一次, 官商(變相)利益輸送!

我不管政府究竟是有心, 還是無意,
但結果就是人人有眼可見!

而另一個重點就是......
有問題出了, 完全不打緊,
社會是否需要有問責制, 我更是沒有興趣,
問題是, 事後假如也認同出了情況的話,
究竟 "政府" 有沒有 "慣性", 考慮過要改善改進呢?
政府是好是壞, 我個人評級, 就是取決於這方面的工作態度!

But, sorry, 似乎仍舊如舊地, 沒有, 對吧?
而最後仍只慣政語之技的話, 就是失敗,
所以社評繼續, 就係咁簡單, 有錯嗎?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]