• 瀏覽: 64,199
  • 回覆: 7
  • 追帖: 2
+73
引用:
原帖由 stevenhendry 於 2020-8-11 03:06 PM 發表

即係美國認為冇左“香港人”只有中國人嗎
咁仲好,香港完全回歸中國

引用:
原帖由 江湖灰盡頭2 於 2020-8-11 07:12 PM 發表

點解仲好呢?有冇諗過會好大獲
怕就會俾美國佬食住上,幾大都唔可以怯,
全世界唔係得美國一個市場。香港產品可以開發東南亞,歐洲,中東市場

引用:
原帖由 江湖灰盡頭2 於 2020-8-12 10:02 AM 發表

全面回歸中國有助開發市埸??
第二,全面回歸左,未開發到新市埸先破壞左原有市場。吾明點解你地咁中意全面回歸
咁睇重原有市場,等於俾人揸頸就命,捉住痛處,對香港唔係好事

引用:
原帖由 江湖灰盡頭2 於 2020-8-12 10:57 AM 發表

嘔血,未開發先破壞。咩理論

仲有吾系美吾美國問題,你提到既全面回歸除左可能損失美國市場,更慘既系痛失內地市場,尤其金融業
嘔血,未做你已經話會痛失,你有未卜先知能力?

引用:
原帖由 江湖灰盡頭2 於 2020-8-12 12:29 PM 發表

稍為有腦既都知問題嚴重性
稍為有腦嘅人講論點唔會得一句說話,結論當係理據……

引用:
原帖由 江湖灰盡頭2 於 2020-8-12 12:47 PM 發表

Fine,你 你留意下喺香港嘅中資金融 上曬水面嘅好似海通 中國光大 國泰君安等等 仲有一堆大量嘅細嘅中資金融 。 你自己思考一下 點解偏偏要走落嚟香港幫中資公司上市,深圳冇得搞咩? '仲有其他一大堆嘅金融服務 , 專門服是內地人。你諗下點解就明立即回歸香港有幾大獲 ...
大陸40年前未改革開放前全部冇呢D中資公司,冇股市冇集資呢樣嘢,大陸都冇死,天都冇冧落嚟,而家使乜驚?
係有 D嘆慣享受慣嘅香港人驚住以後冇得享受要捱窮先驚啫……
咁驚就移民去美國囉~做咗最強盛嘅美國人就乜制裁都唔使驚……

引用:
原帖由 江湖灰盡頭2 於 2020-8-12 12:49 PM 發表

睇到你講呢句 你唔問到我真係費鬼事同你講咩理據,因為你根本冇能力去理解
唔通堂堂700萬香港人為咗保住“Made in Hong Kong”呢塊神主牌任人想點就點?
咁美國佬要你香港獨立,否則冇得 Made in Hong Kong, 咁你又照做喇喎?

[quote]原帖由 江湖灰盡頭2 於 2020-8-12 01:58 PM 發表

所以咪話你吾會明囉,仲好意思講理據。
仲要講40年前,不如算把拉。
講美國托咩,我都冇講過要非常重視美國市埸 [/-quote]

總之呢個世界唔會冇咗一樣嘢係唔得嘅~

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]